Mysterie opgelost: heeft Gouda naast een Winterdijk ook een Zomerdijk?
De Winterdijk kent iedere Gouwenaar wel. En aangezien er onder andere een Lage en Hoge Gouwe is, zou het niet…
Je ziet ze door de stakingen misschien minder vaak dan je lief is, de beelden die boven de ingang van het station staan. Er zijn in totaal negen van deze kunstwerken te spotten. Maar wie zijn deze dames en heer?
De beelden staan in de nissen onder het dak van het station en sinds kort ook bij de nieuwe fietsenstalling. Ze zijn gemaakt door kunstenaar Jo Uiterwaal. De kunstwerken stellen de Goudse industrieën voor: wafelbakkers, plateelbakkers, lakenmakers, kaarsenmakers en burgers. Het grootste reliëf (zie afbeelding) heeft het thema handel en zit boven de hoofdingang van het gebouw.
Door de jaren heen heeft Gouda meerdere stationsgebouwen gehad. In 1855 bestaat het station uit niet meer dan twee houten bouwketen en een modderpad. Tien jaar later krijgen we eindelijk een volwaardig station, omdat de spoorlijn tussen Harmelen en Breukelen verbonden werd met Amsterdam.
In de Tweede Wereldoorlog krijgt station Gouda het zwaar te verduren door bombardementen van de geallieerden. Het station raakt beschadigt, maar de begane grond kan gered worden. Dit deel gebruiken ze voor het nieuwe station, dat in 1948 klaar is voor gebruik. Op het nieuwe station komen vier beelden te staan. Een vijfde beeld staat op de poort naar het goederenemplacement.
Tekst gaat verder onder de foto >
Het naoorlogse station heeft geen lang leven. In 1984 sloopt de gemeente het stationsgebouw en krijgen we het station zoals het er nu uitziet. Enkele beelden krijgen een prominente plek en de bogen met nissen zijn speciaal voor de kunstwerken ontworpen.
Vier andere beelden belanden in een depot, totdat Gouwenaar Hans Verweij ze bij toeval ontdekt. Hij zet de beelden in de tuin van het Remonstrantse Poortje in de Keizerstraat, waar ze 25 jaar lang blijven staan. De beelden zijn nu weer terug waar ze begonnen: aan het stationsplein boven de nieuwe fietsenstalling.
[Bronnen: spoorbeeld.nl | AD Gouda | goudsecanon.nl ]
In onze gids
Populaire rubrieken