Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: wat was het ‘Rode Dorp’ in Gouda?

Door Kirsten Spooren 9 november 2019

Heb jij weleens gehoord van het Rode (of Rooie) Dorp in Gouda? Mogelijk hebben je ouders of grootouders het er weleens overgehad. We horen je denken: een rood dorp in Gouda? Is dat een dorp in een stad? Nee, maar eigenlijk toch ook weer wel. Het Rode Dorp was geen officieel dorp, maar wel een knusse volksbuurt. Veel (oud)Gouwenaars die er gewoond hebben, spreken nog weemoedige over dit dorp dat in 2007 werd gesloopt….

Het Rode Dorp bestond uit de straten Parkstraat, Ferdinand Huyckstraat en de Kanaalstraat. In de volksmond werd deze buurt altijd het ‘Rooie Dorp’ genoemd en was een echte volkswijk. Het leven in het Rode Dorp speelde zich meer op straat af dan binnen. Mensen zeiden er elkaar gedag, hielpen elkaar en deelden lief en leed.

Het Volksbelang

In 1912 werd de sociaaldemocratische woningbouwvereniging Het Volksbelang opgericht. Corporaties en verenigingen zijn in die tijd verdeeld naar geloofsovertuigingen en het Volksbelang was er voor de socialistische arbeiders. Zij zijn de eerste die een complex met arbeiderswoningen laten bouwen in Gouda. Mogelijk komt hier ook de naam van het Rode Dorp vandaan, aangezien rood de kleur van de socialisten, maar mogelijk werd de buurt ook zo genoemd om de rode dakpannen.

Pas in 1915 wordt er begonnen met de bouw van de buurt. Het werd een geheel nieuwe wijk en het complex voldeed aan alle idealen van de vroeg twintigste-eeuwse stedenbouw. Voorheen hadden veel huizen namelijk geen moderne gemakken zoals we dat nu kennen: stromend water, een douche of een binnen-wc waren niet vanzelfsprekend. Voor de werkende Gouwenaars, die over het algemeen woonde in slechte huizen in de binnenstad van Gouda, betekende dit een verbetering van de woonomstandigheden.

Het Rode Dorp in de Tweede Wereldoorlog

“In de middag kwamen heel veel Engelse vliegtuigen over. We zaten net te eten”, schrijft de zestienjarige J.H. Gouka in zijn dagboek op 10 februari 1944. “Moeder ging toen aan het raam kijken. Opeens kwam er een Duitser laag onderdoor. Toen een paar slagen en… de Duitser was weg. Er waren bommen gevallen bij ’t Rooie Dorp.”

De geallieerde bommenwerpers losten twaalf bommen in de buurt van de Nieuwe Vaart (nu Nieuwe Gouwe). Er vielen geen doden, maar de woningen aan de Kanaalstraat 13 tot en met 30 waren flink beschadigd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het Rode Dorp nu | Door GouwenaarEigen werk, CC0

Sloop van het Rode Dorp

In de loop van de eeuw werd het Rode Dorp meerdere keren opgeknapt, maar in de jaren ’90 werd duidelijk dat een eenvoudige renovatie niet meer zou helpen. De leefbaarheid ging snel achteruit, de straten waren aan het verzakken en de huisjes werden te klein voor moderne families. In 2007 werd het Rode Dorp uiteindelijk gesloopt en ontstond het Nieuwe Dorp, een nieuwbouwwijk met 26 huur- en 41 koopwoningen. De huurwoningen zijn gebouwd door de opvolger van de woningbouwvereniging Het Volksbelang, de woningcorporatie Mozaïek Wonen.

Lees ook…

Mysterie opgelost: hoe komt het Steinse Groen aan zijn naam?

Door de toename van het aantal inwoners in Gouda, wordt ook de vraag naar woningen hoger. Hierdoor v...

Mysterie opgelost: waarom heeft station Gouda twee verlaten kopsporen?

Menig Gouwenaar neemt niet de auto, maar de trein naar het werk of studie. Vaak ben je al iets eerde...
shakespeare in gouda begraven (1)

Mysterie: ligt de beroemde William Shakespeare in Gouda begraven?

O Romeo, Romeo! Wherefore art thou Romeo? Dit zinnetje komt uit misschien wel het bekendste werk van...
Remonstrantse Poortje

Mysterie opgelost: wat is het verhaal achter dit poortje in de Keizerstraat?

Gouda heeft al eeuwenlang verschillende geloofsgenootschappen die zich huisvesten in kerken, moskeeë...

[Bron: Het ‘Rooie’ Dorp – Fenna ter Haar] 

adv.