Mysterie opgelost: wist je dat Gouda bijna een eigen vliegveld had?
Ladies and gentlemen, we are arriving at Gouda Airport… Een vliegveld? Bij Gouda? Ja, echt! Bijna een eeuw geleden had…
Denk je aan Gouda, dan denk je natuurlijk aan stroopwafels. Een grote, warme stroopwafel waar de stroop nog uit loopt. Het water loopt ons nu al in de mond. Maar helaas heeft de stroopwafel ook een donkere kant. Zo is Gouda schijnbaar geterroriseerd door de Kritiese Siroopwafel. Wat dat is? En waarom dat gebeurde? Dat lees je hieronder.
Gouda heeft roerige jaren gekend. Die beginnen in de jaren zestig. De stad verandert door de komst van nieuwbouwprojecten in en rondom de binnenstad. Daar zijn de huidige bewoners geen fan van. Als gevolg van deze projecten komen zowel de jeugd als ouderen in opstand. Hierdoor ontstaat ook de actiegroep ‘De Kritiese Stroopwafel’.
De huidige bewoners zien dat de gemeente hun binnenstad verandert. Zo worden goedkope woningen gesloopt en grachten gedempt. Maar ook de sloop van het Van Iterson Ziekenhuis en de Kleiwegkerk schieten in het verkeerde keelgat. “Hun” binnenstad is niet meer de plek waar ze zo van houden. Vooral één nieuwbouwproject valt daarbij op, namelijk de bouw van de HEMA. Nu niet meer weg te denken uit ons centrum, maar toen een grote verandering. Daardoor komen de bewoners nog meer in opstand.
Lees verder onder de foto >
Mede door dit project voelen de bewoners van de binnenstad zich in de steek gelaten. Waarom luistert de politiek niet naar hen? Dat is niet zoals het volgens hen hoort. Wat eerst nog op zichzelfstaande protesten zijn, verandert door het bundelen van krachten. De groepen uit de binnenstad besluiten in november 1974 één actiegroep op te richten. De Kritiese Siroopwafel welteverstaan, want Gouda is bekend om zijn siroopwafels. Zij willen dat er een beter leef- en woonklimaat komt voor de bewoners van de binnenstad. Mede hierdoor organiseren zij ludieke acties, zoals meer groen door het oplichten van stoeptegels. Maar ook het verven van afbraakpanden.
Heerlijk die onschuldige acties. Echter verandert dit door ‘Het Gat van Bloemendaal’. Misberekeningen zorgen voor een grote schuld die de Gemeente niet kan betalen. Zware bezuinigingen volgen, maar alsnog moet Gouda geld lenen bij het Rijk. Deze Rijkssteun moet het financiële gat dichten wat ontstaan is door de wijkuitbreiding van Bloemendaal.
De acties die volgen zijn harder dan hun eerdere acties. Eén van die acties is het platleggen van het ambtelijk telefoonverkeer. Terwijl een andere actie zicht richt op het stadsverkeer. Door nepverkeersborden te gebruiken, willen ze chaos creeëren in de stad. Alles om maar duidelijk te maken dat de binnenstad belangrijk is! Uiteindelijk ‘verdwijnt’ de actiegroep en gaat het op in de De Andere Partij. Hiermee is de eerste politieke stap gezet van deze actiegroep en keert de rust terug in de binnenstad.
[Bron: Goudse Canon en SAMH (voor beelden)]
In onze gids
Populaire rubrieken