Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: wat doet dit marineschip hier aan de Nieuwe Gouwe?

Door Kirsten Spooren 9 juni 2018

Je ziet hem vast weleens liggen wanneer je over de Nieuwe Gouwe O.Z. rijdt. Een oud lichtgeel marineschip met daarop heel groot ‘Zeekadetkorps Gouda’. Waarom ligt dit schip hier? En wat is een zeekadetkorps eigenlijk? Wij klommen aan boord van de Freyr en zochten het voor jullie uit. 

Het schip ligt er al héél lang, namelijk al sinds 1988. Dat is dus al bijna 30 jaar. Elke zaterdag (en soms woensdag) zie je er jongens en meiden in blauwwitte uniformen over het dek lopen, al klussend, kletsend en schoonmakend. Het zeekadetkorps zelf is nóg ouder en is zelfs de oudste van Nederland.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zeekadetten bespreken de dag nog even na © indebuurt Gouda

Tweede wereldoorlog

Na de tweede wereldoorlog was er een tekort aan bemanningsleden voor de koopvaardij en marine. Daarom werd er in 1949 een jeugdvereniging opgericht om jongeren enthousiast te maken voor een loopbaan op zee. Gouda werd het eerste zeekadetkorps van Nederland.

Zeekadetten

Een zeekadetkorps is dus een maritieme jeugdvereniging voor kinderen en jongeren vanaf 8 1/2 jaar oud. Tot je 17e kun je nog een nieuwe kadet worden, na die tijd kun je het korps alleen nog helpen als vrijwilliger. “Tegenwoordig is het alleen niet meer zo dat je kadet wordt omdat je later iets op zee wilt doen”, vertelt Chris (32), die bijna 20 jaar lid is van Zeekadetkorps Gouda.

Tekst gaat verder onder de foto.

zeekadetkorps gouda
Chris (achter) en Bram (23) © indebuurt Gouda

“Het is handig als je interesses daar liggen, maar je moet vooral sport en spel leuk vinden.” Chris is zelf wel uiteindelijk in de scheepsvaart terechtgekomen en organiseert nu meerdere activiteiten voor de zeekadetten, zoals zeilwedstrijden.

‘Je leert alles wat je moet weten over het bevaren van een schip’

Maar wat doen de kadetten dan bij zo’n korps? Chris: “Elke zaterdag verzamelen we aan boord van de Freyr, rond 13.00 uur. In de winter krijgen de zeekadetten vooral theorieles, bijvoorbeeld over het leven aan boord, scheepsonderhoud en communicatie. Eigenlijk alles wat je moet weten over het bevaren van een schip. Ook is er dan tijd voor het onderhoud van het schip, zoals de motor.”

“In de zomer zijn we meer buiten. Dan klussen we aan de buitenkant van het schip, geven we zeilles en organiseren we zeilwedstrijden. Ook gaan we regelmatig op kamp met het schip.”

Tekst gaat verder onder de foto.

zeekadetkorps gouda
© indebuurt Gouda

De Freyr

Goed, nu weten we waarom dit schip hier ligt en wat een zeekadetkorps is. Maar wat is dit eigenlijk voor een schip? De Freyr is een oud patrouilleschip uit 1954 en was dan ook voorzien van de benodigde wapens, die nu natuurlijk niet meer aan boord zijn. In het begin werd het schip vooral ingezet door de Koninklijke Marine voor opleidingsdoeleinden.

In 1988 werd hij door de marine in ‘bruikleen’ gesteld aan de zeekadetten en 10 jaar geleden kochten de zeekadetten het schip over voor een symbolisch bedrag van € 1,-.

Zeekadetkorps Gouda is altijd op zoek naar nieuwe leden, vrijwilligers en sponsoren. Kijk voor meer informatie hier.

Het mysterie van vorige week al gelezen?

grachten gedempt gouda

Mysterie opgelost: waarom zijn er in Gouda zoveel grachten gedempt?

Gouda is een echte waterstad en we hebben prachtige grachten die het stadsaanzicht een sprookjesacht...

Meer over

Mysteries

adv.