Mysterie opgelost: wat betekent de achtbaan op deze rotonde?

Door Kirsten Spooren 24 februari 2018

Elke week proberen we een Gouds mysterie op te lossen. Gebouwen waar iets vreemds mee aan de hand is, kunstwerken die we niet helemaal begrijpen of voorwerpen die plotseling verdwijnen…Op de rotonde van Stolwijkersluis staat ook zo een kunstwerk waarvan wij ons altijd al afvroegen wat het betekende. Is het nou een achtbaan? Of toch iets anders?

Opvallend is het wel. Iedereen kent deze achtbaanrotonde en misschien heb jij je ook wel eens afgevraagd wat dit kunstwerk moet voorstellen. Want of je het nu mooi vindt of niet, het is wel een kunstwerk. De ‘achtbaan’ is gemaakt door de Arnhemse kunstenaar Marcel Kronenburg in opdracht van Gemeente Gouda in 2002 en uitgevoerd in samenwerking met de Gebroeders Slegers.

Vangrails

Het kunstwerk gemaakt van vangrails moet inderdaad een achtbaan voorstellen, inclusief looping. “In mijn ontwerp staat de beleving van het kunstwerk door de automobilist centraal. Langs de rand van de ronde berm heb ik van een vangrail een achtbaan geconstrueerd. Het kunstwerk staat er deels bij zoals een gewone vangrail in de berm hoort te staan, namelijk bescherming biedend, maar krijgt door de vloeiende beweging ook de stadse levendigheid van een kermisattractie”, vertelt Marcel op zijn website over dit kunstwerk.

“Op een rotonde staat een veelheid aan verkeersattributen die een grote visuele beeldconcurrentie betekenen voor een kunstwerk. De keuze om van een alledaags voorwerp als een vangrail een kunstwerk te maken vloeit hier uit voort. Ik heb als het ware getracht te infiltreren in de wegverkeersbeeldtaal door een vangrail te gebruiken.”

Heb jij het mysterie van vorige week al gelezen? En heb jij nog een mysterie die wij moeten oplossen? Mail dan naar [email protected] en wij gaan op onderzoek uit!

plateelfabriek

Mysterie opgelost: Wat doet deze vreemde toren tussen al het nieuwbouw?

Hij staat er een beetje verloren bij, deze losstaande, oude toren tussen al dat nieuwbouw. Hij lijkt...

Uitgelichte foto: Oscar van der Wijk-fotografie | www.oscarvanderwijk.nl

Meer over

Mysteries

adv.