Mysterie opgelost: heeft Gouda naast een Winterdijk ook een Zomerdijk?
De Winterdijk kent iedere Gouwenaar wel. En aangezien er onder andere een Lage en Hoge Gouwe is, zou het niet…
Veel straten in Gouda hebben in het verleden naamsveranderingen ondergaan. Dit kan komen doordat iedereen vroeger straatnamen mocht laten registreren. Daarnaast kan het ook zo zijn dat straatnamen veranderd zijn zonder enige reden. Maar wat is dan de reden dat de Wachterstraat nu de Wachtelstraat heet?
De Wachtelstraat stond vroeger bekend als de Wachterstraat, maar deze naam is niet zomaar ontstaan. In de 16e-eeuw bouwen ze voor het eerst buiten de stadsmuur, zoals de in 1584 gebouwde herberg in opdracht van de Vroedschap van Gouda. In het koopcontract dat dateert uit 1613 wordt deze herberg omschreven als ‘de nieuwe Stadtsherberg’. Deze kreeg de naam de Wagter, wat later veranderd is in ’t Huys ter Liefde.
Tekst gaat verder onder de foto.
Ook al stond de herberg te naam als ’t Huys ter Liefde, er schijnt ook een tragische gebeurtenis plaats te hebben gevonden. Een hoogzwangere vrouw heeft na haar bevalling in de herberg geprobeerd haar kind te verdrinken in de Gouwe. Het kind is twee dagen later gevonden en de vrouw zelf, Catharina Elisabeth Michels, is gestraft voor haar daad. In plaats van de doodstraf die geëist was, kreeg ze een mildere straf in de vorm van zweepslagen. Uiteindelijk is ze verbannen uit Gouda en de omgeving.
De stadspoort (Potterspoort) ging op bepaalde tijden dicht, waardoor niet iedereen meer de stad in kon. Mensen konden overnachten in de herberg tot de volgende ochtend de stadspoort open ging. Daarnaast diende het ook als wachthuis voor reizigers die meevoeren op de Amsterdamse trekschuit. Verder kwamen er ook stadsgenoten in de herberg voor wat erotisch plezier.
Tekst gaat verder onder de foto.
Achter de herberg zijn later een kegelbaan en kolfzaal aangelegd. Deze zijn in 1877 gebruikt voor het vestigen van een kaarsenpittenfabriek. Voor er in 1936 door de firma Koole & Vis een meubelfabriek gestart werd, heeft de ruimte ook nog als nettenfabriek gefungeerd.
De Wachterstraat is dus vernoemd naar de herberg, net zoals de Wachterbrug. Dit is de ophaalbrug die de Wachtelstraat verbindt met het Jaagpad. Maar hoe komt het nou dat de Wachterstraat niet meer bestaat en tegenwoordig de Wachtelstraat heet? Heel kort uitgelegd komt het op het volgende neer. Door de jaren heen is het mogelijk dat namen verbasteren en dus veranderen. De naam Wachterstraat is door de jaren heen ook verbasterd, waardoor we nu dus spreken over de Wachtelstraat.
[bron: Historische vereniging Die Goude]
Heb jij ook een mysterie voor ons? Mail dan je vraag naar [email protected] en wie weet kunnen wij het antwoord voor je vinden en lees je jouw vraag terug op indebuurt Gouda! En heb je dit mysterie al gelezen?
In onze gids
Populaire rubrieken