Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: waarom heet de Kleiweg eigenlijk Kleiweg?

Door Kirsten Spooren 11 juli 2020

Vandaag de dag is het dé winkelstraat van Gouda, met grote merken als H&M, WE en Costes. Menig Gouwenaar shopt hier graag of loopt er doorheen om bij de Markt uit te komen. We hebben het natuurlijk over de Kleiweg. Wist je dat dit één van de oudste straten van Gouda is? Denk daar dus maar eens over na, wanneer je weer eens door deze straat loopt. 

De Kleiweg is een heus begrip te noemen in het Goudse en er is genoeg te vertellen over deze straat. De structuur van onze stad is sterk bepaald door het natuurlijke landschap van het gebied, zoals diverse waterlopen. In de middeleeuwen was er nog niet echt sprake van straten zoals we dit nu kennen. Er werd eerder gesproken over wegen en stegen, en het middeleeuwse begrip voor straat was iets heel anders dan de onze. Het was meer een overpad of een passage. In die tijd werden wegen aangelegd van zand of klei, vaak vermengd met puin.

En zo komen we ook meteen op de oorsprong van de naam Kleiweg. Het was letterlijk een weg gemaakt van klei. Deze strook van klei liep langs de vroegere oostelijke oever van de Gouwe. Nu loopt de weg van de Hoogstraat tot de Kleiwegbrug, maar vroeger liep de weg veel verder door.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding).

kleiweg gouda
Plattegrond van Gouda met het wegenpatroon in de directe omgeving, zoals de Kleiweg (Cley Wegh) uit 1625 | Foto: SAMH

Bloemendaalseweg

De Kleiweg was vroeger een stuk langer en had een verbindende functie. De weg liep door Bloemendaal naar Waddinxveen en Boskoop. De Bloemendaalseweg zoals wij die nu kennen, was hier onderdeel van en werd vroeger ook de Bloemendaalse Kleiweg genoemd (of nog ouder: Cley Wegh).

In vroegere tijden had de Kleiweg ook diverse zijsteegjes (ook wel sloppen genoemd, die bewoond werden), zoals onder andere de Molensteeg, het Magdalenapoortje, het Haagsche Poortje, de Boslandersteeg en de Wintersteeg. Rond 1400 telde de Kleiweg al een kleine honderd panden, waarvan veel woonhuizen waren of onderdeel van de vele kloosters die onze stad rijk was.


Lees ook...

kleiweg gouda

Foto’s: zo zag de Kleiweg eruit door de jaren heen

De Kleiweg is altijd al een belangrijke (winkel)straat geweest. De meeste mensen komen tegenwoordig ...
Kleiwegkerk Gouda Toen in Gouda

Toen in Gouda: de kerk aan de Kleiweg

In 1878 werd er aan de Kleiweg in Gouda een kerk gebouwd. Ook wel Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart genoe...
Kleiwegkerk Gouda Toen in Gouda

Unieke beelden: zo werd in 1964 de Kleiwegkerk gesloopt (video)

Wist jij dat er ooit een kerk stond aan de Kleiweg? De Kleiwegkerk (officiële naam Onze Lieve Vrouwe...

Meer over

Mysteries

adv.