Mysterie opgelost: hier staat De zonnewijzer nu
Waar is de o zo bekende zonnewijzer gebleven? De zonnewijzer stond jarenlang op het Albert Plesmanplein. Hij stond daar op...
Wie over de snelweg langs Gouda rijdt, zou niet verwachten dat er achter de hoge geluidsschermen een natuurgebied van ruim 2 kilometer verscholen ligt. Voor veel Gouwenaars is het de ideale plek om een rustige wandeling te maken. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter de geluidswal?
Als een van de eerste gemeentes in Nederland maakte Gouda rond 1973 een geluidswal langs de snelweg. Gouda had hiermee een proef, maar ook een voorbeeldfunctie. De ontwikkeling van de geluidswal werd dan ook nauwlettend in de gaten gehouden. De geluidsmetingen moesten uitwijzen of de wal daadwerkelijk zijn werk deed.
De gemeente had toevallig ook moeite met het wegwerken van grote hoeveelheden grofvuil. Het afval bestond vooral uit hout en puin. Als oplossing voor dat probleem werd het vuil in korte tijd als een langwerpige wal, van ruim 2 kilometer lang, tegen de snelweg aan geplaatst. Vervolgens werd het puin afgedekt met een laag zand en grond. De geluidswal werd dus niet alleen aangelegd om het geluid van de snelweg te dempen, maar ook om het grofvuil weg te werken. Een win win situatie voor de gemeente.
Op de berg puin werden paden en groenblijvende planten en struiken aangelegd. Het was natuurlijk de bedoeling dat deze volle struiken het geluid tegen zouden houden van de snelweg. Hierdoor is de naam geluidswal veranderd in de naam Groene Wal.
Maar wat bleek nu het geval te zijn? Juist de groenblijvende struiken versterkten het geluid van de snelweg en maakten dat het geluid verder de woonwijken Bloemendaal en Plaswijck ingedragen werd. Bovendien verzakte de wal door het slappe veengrond. De proef was dus mislukt. Maar de gemeente was wel van haar afval af. In 2006 is alsnog langs de hele Groene Wal een geluidsscherm geplaatst. Ook zijn er bepaalde bomen en planten weggehaald. Hiervoor zijn er wel weer nieuwe in de plaats terug gekomen.
De Groene Wal heeft vandaag de dag een hoge ecologische waarde gekregen. Dit doordat er steeds meer biodiversiteit is gekomen. Er zijn inmiddels vlinderstroken ingericht en er wordt bewust stamhout achtergelaten voor de groei van paddenstoelen. Ook zijn er speciale plaatsen voor de voortplanting van amfibieën aangebracht.
Weet jij nog een leuk mysterie voor onze gastredacteur Merel om uit te zoeken? Mail dan naar [email protected]. En heb je de vorige mysterie al gelezen?
In onze gids
Populaire rubrieken