Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: is een regenboogzebrapad een officieel zebrapad?

Door Kirsten Spooren 19 september 2020

Rood, oranje, geel, groen: het staat heel vrolijk, zo’n regenboogzebrapad. Daarnaast is het hartstikke goed dat Gouda laat zien dat iedereen welkom is. Veel mensen vragen zich af of het regenboogpad, ook wel het gaybrapad genoemd, wel of geen echt zebrapad is. Wij zochten het voor je uit! 

Ons regenboogzebrapad ligt tussen de Chocoladefabriek en de binnenstad in. Het is een initiatief van Nard Colijn en het pad werd in oktober 2016 onthuld. De gekleurde banen staan in Gouda niet enkel symbool voor acceptatie van lesbisch, homo’s, bisexuelen en transgenders. “De regenboog staat voor diversiteit. De samenleving verhardt, maar Gouda moet laten zien dat de stad gastvrij is. Dit is een eerste stap”, vertelde Nard aan het AD in 2016.

Rechtsgeldig

Ondertussen kan het gaybrapad wel weer een nieuw likje verf gebruiken, maar het is nog steeds herkenbaar als regenboogzebrapad. De laatste tijd zijn regenboogzebrapaden echter negatief in het nieuws: want zijn dit soort zebrapaden wel rechtsgeldig? Of hoef je als automobilist niet te stoppen?

In Gouda is het antwoord in ieder geval duidelijk: ons regenboogzebrapad is gewoon rechtsgeldig. Een zebrapad is pas een zebrapad wanneer het witte strepen heeft en daarom heeft de gemeente gekozen voor een variant waarop de witte strepen nog te zien zijn. Bovendien heeft dit zebrapad ook nog een extra stoplicht, zodat er geen verwarring kan ontstaan.

Een zebrapad dat enkel uit gekleurde strepen bestaat, voldoet dus niet aan de wettelijke vereisten. Voertuigen of weggebruikers die dit (zebra)pad naderen hoeven dus geen voorrang te verlenen aan de voetgangers die via de gekleurde zebra de weg oversteken.

Mysterie opgelost

Vraag jij je wel eens iets af over Gouda? Of heb je een mysterie die wij voor je moeten oplossen? Mail dan naar [email protected] en wij gaan het voor je proberen uit te zoeken! 

Mysterie: waarom hebben wij geen McDonald’s meer in de binnenstad?

Menig Gouwenaar kwam regelmatig bij deze zaak op de Kleiweg. Ook wel bekend als de grote gele M: de ...

Mysterie: dit is waarom Gouda niet voorkomt in Monopoly en andere steden wel

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel i...

Mysterie opgelost: dit betekenen de blauw-wit schildjes op Goudse huizen

Je bent ze vast weleens tegengekomen: de blauw-wit schildjes op Goudse huizen. Maar weet je eigenlij...

Meer over

Mysteries

adv.