Mysterie opgelost: dit is waarom we in Gouda (bijna) geen carnaval vieren
Carnaval, is dat niet dat ene feest waar mensen verkleed gaan? Alle gekheid op een stokje: natuurlijk weten we wel...
Gouda groeit nog steeds. Dat staat vast nu Westergouwe langzaamaan meer gestalte krijgt. Met deze nieuwe wijk staat de teller nu op negen wijken in Gouda, waarvan Bloemendaal er één is. De wijk bestaat uit zeven buurten, zoals het Groenhovenkwartier en de Goudse Poort. Bloemendaal is als wijk in de jaren zeventig tot stand gekomen, maar hoe komt Bloemendaal eigenlijk aan zijn naam? Dat hebben we uitgezocht.
Mogelijk vindt Gouda zijn oorsprong in Bloemendaal. Er zijn resten van een parochiekerk gevonden, wat de voorloper schijnt te zijn geweest van onze huidige Sint Janskerk. Ook ligt er waarschijnlijk een oud kerkhof, diep verstopt in de grond aan de Bloemendaalseweg. Onder andere bij nummer 56-58 zijn er resten gevonden. Boringen en natuurfoto’s hebben aangetoond dat er sprake is geweest van het bestaan van de kerk. Helaas zijn er geen botresten gevonden, waardoor we niet volledig kunnen beamen dat er een kerkhof is geweest.
Tekst gaat verder onder de foto.
In de jaren 40 is er druk onderhandeld door Gouda en de gemeente Waddinxveen. Reden? Gouda wilt heel graag een deel van de polder Bloemendaal gaan gebruiken voor de bouw van woningen. Maar deze polder ligt deels in onze gemeente en deels in die van Waddinxveen. Vandaar dus die onderhandelingen. De woningen worden niet alleen gebouwd voor ons Gouwenaars, ze willen hiernaast ook tegemoet komen in de vraag binnen de regio voor huisvesting. Er zijn meer gemeenten geweest die door een woningtekort willen uitbreiden. Hierdoor is de kans groot dat het Groene Hart steeds verder verdwijnt. Om dit tegen te gaan wordt de druk op Gouda verhoogd door het Rijk. Ze willen dat wij zo snel mogelijk meer huizen gaan bouwen om afbreuk aan het Groene Hart te doen voorkomen.
Tekst gaat verder onder de foto.
De eerste plannen op papier zijn in 1958 gepresenteerd, maar pas in 1964 krijgt Gouda groen licht. Op dat moment is de grenscorrectie met Waddinxveen afgerond en is een deel van de polder voor Gouda. Helaas is er wel één groot probleem. Het grootste deel van de polder bestaat uit laagveen met een hoog watergehalte. Ga je daarop bouwen, dan zakt alles veel sneller. Om er voor te zorgen dat er huizen gebouwd kunnen worden is er een oplossing bedacht. Een dikke laag zand is over het veen heen gelegd en daarin zijn zogenaamde zandpalen geboord. Door deze constructie wordt het water afgevoerd wat vrijkomt door de druk van het zand op het veen. Uiteindelijk begint de bouw in de jaren 70. Later wordt er een scheiding gemaakt binnen deze wijk. De Bloemendaalseweg scheidt nu de wijk Bloemendaal van de nieuwere wijk Plaswijck.
Ook de naam Bloemendaal komt ergens vandaan en eigenlijk is dat hierboven al verklapt. Zoals bekend is Gouda een echte polderstad. Dit zie je terug aan verschillende plekken in Gouda die vernoemd zijn naar polders. Zo zijn de Achterwillens en Middenwillens beiden vernoemd naar de polder Willens. En Bloemendaal is dus ook vernoemd naar de polder waarin het gebouwd is. Dit is namelijk de polder Bloemendaal.
Vraag jij je wel eens iets af over Gouda? Of heb je een mysterie die wij voor je moeten oplossen? Mail dan naar [email protected] en wij gaan het voor je proberen uit te zoeken! En heb je het mysterie van vorige week al gelezen?
In onze gids
Populaire rubrieken