Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hoe is het Goudse Punselie stroopkoekje ontstaan?

Door Christa Eekhuis 14 december 2019

Als je een Gouwenaar vraagt waar Gouda bekend om staat, dan zit daar vast en zeker siroopwafels bij als antwoord. Natuurlijk zijn de meningen verdeeld over welke stroopwafelbakker de beste is. De ene zweert bij een echte Kamphuisen siroopwafel, terwijl de ander liever een Van Vliet siroopwafel eet. Maar tussen al deze stroopwafels hebben we ook een kleiner stroopkoekje, namelijk de Punselie. Hoe is deze eigenlijk ontstaan? Dat hebben we uitgezocht. 

Stroopwafel power

Voor we de geschiedenisboeken weer induiken, eerst even iets over de stroopwafel zelf. Deze lekkernij krijgt steeds meer naamsbekendheid over de hele wereld. Het gaat nu zelfs zo ver dat de stroopwafel de stempel superfood begint te krijgen. Hoe komt dat dan? Eigenlijk door een Amerikaanse versie van de ‘kroketgate’ in 2017 bij Feyenoord. Toen at Michiel Kramer in de rust een broodje kroket wat bij veel mensen in het verkeerde keelgat schoot. In Amerika at basketballer Robert Covington een stroopwafel weg tijdens de wedstrijd. Wel jammer dat het geen echte Goudse stroopwafel is die hij eet, maar een honingwafel. Daar gaat je excuus om vaker stroopwafels te mogen eten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Stroopwafel Gouda van den Berg
Foto: ANP

Familie Punselie

Maar nu weer terug naar de Punselie koekjes. Die zijn vernoemd naar de makers, de familie Punselie. Deze familie komt uit Zwitserland waar vader Hans Jakob in 1736 geboren is. Zodra hij vijftien wordt besluit hij soldaat te worden. Omdat hij in de Hollandse dienst treedt moet hij naar Nederland. Hierdoor komt hij in Den Haag terecht. Zijn zoon Jacob probeert uiteindelijk in Gouda te gaan wonen. Helaas ging dat toen niet zo makkelijk en kreeg hij drie keer een tijdelijke woonvergunning. Het lukt hem alsnog om in Gouda te gaan wonen door te trouwen met een Goudse in 1792. Enkele generaties later wordt Johannes Punselie geboren en hij start rond 1872-1873 een bakkerij. Hij specialiseert zich in het maken van verschillende koekjes, waaronder de Goudse mop en Gouds ruitje. Van hieruit neemt zoon Bertus het bedrijf over die uiteindelijk ook de Punselie ontwikkelt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Punselie Banketbakkerij | © Christa Eekhuis

Punselie stroopkoekje

De Punselie is vooral bekend geworden door de luchtvaartbranche. Bij de KLM ging er geen vlucht voorbij zonder dat je een Punselie stroopkoekje kreeg. Maar hoe is het stroopkoekje nou ontstaan? Allereerst scheen het zo te zijn dat het zangkoor een echte stroopwafel kreeg als ze bij een dienst gezongen hadden. Alleen gaf dit in 1945 voor het eerst een probleem. Vanwege geldgebrek – de Tweede Wereldoorlog eindigde dat jaar – kon de koster van de Sint Jan geen stroopwafels kopen. Bertus Punselie kwam dan ook met de oplossing voor de koster. Door twee Goudse ruitjes tegen elkaar te plakken met een laagje karamel ontstond het huidige Punselie koekje. Het ‘broertje’ van onze stroopwafel was geboren!

Punselie’s Gouda | © Christa Eekhuis

Lees ook…

goudse stroopwafel

Huh?! De Goudse stroopwafel ontpopt zich tot superfood in Amerika

De stroopwafel en onze stad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geen kind in Gouda groeit op zo...

Mysterie opgelost: Hier heeft de Jeruzalemkapel zijn naam aan te danken (en er ligt een skelet)

De Jeruzalemkapel is voor vele - zo niet alle - Gouwenaars een bekend gebouw. Maar weet je ook waar ...

Mysterie opgelost: wat was het ‘Rode Dorp’ in Gouda?

Heb jij weleens gehoord van het Rode (of Rooie) Dorp in Gouda? Mogelijk hebben je ouders of grootoud...

Meer over

Mysteries

adv.