Mysterie opgelost: Gouda is een tijdmachine? Huh, wat?

Door Eva van Dantzig 11 november 2017

Gouda zit vol met geheimen. In deze rubriek ontrafelen wij Goudse mysteries. Dingen waarvan je nog niet eens wist dat je ze altijd al had willen weten. Deze week: de tekst onder de spoortunnel. Gouda is een tijdmachine. Je kan in elke eeuw uitstappen.

Als je Gouda binnenrijdt via de spoortunnel is de tekst, die van beide kanten leesbaar is, je vast weleens opgevallen. Of niet, maar dan ga je er vanaf nu op letten.

Noodzakelijk onderhoud

De tunnel tussen het Kleiwegplein en het Burgemeester Jamesplein ging in de zomer van 2015 dicht voor een grote opknapbeurt. Onder andere wat noodzakelijke reparaties en onderhoudswerkzaamheden, zoals nieuwe bestrating, nieuwe verlichting en leuningen, kreeg de tunnel ook een nieuw likje verf. Daarnaast werden de gele stenen van de zijwanden gerepareerd, zodat de tunnel zijn herkenbare uitstraling zou behouden. Maar dat was niet het enige waar in de tunnel aan gewerkt werd…

‘Gouda is een tijdmachine. Je kan in elke eeuw uitstappen’

Gouda is een tijdmachine mysterie Gouda

Gedicht

Er werd een gedichtlint aangebracht in de tunnel. Het idee ontstond in een werkgroep van de gemeente en bewoners, ook Klara Smeets was daarbij aanwezig. Klara was van 2011 tot 2014 stadsdichter van Gouda. Zij schreef het gedicht Achter De Kerk.

de middag wordt
opgeslokt

door schaduw van de kerk
ik loop onder het
halve poortje door
vertraag mijn gang

het tijdstip waarin ik zweef
wordt omgevormd en uitgerekt

stil staan een paar huizen
aan de voet van de Sint-Jan
ze trekken een
grimas van vroeger

Gouda is een tijdmachine
ik kan in elke eeuw
uitstappen

De laatste zin van het gedicht werd dus gebruikt voor de spoortunnel. Het woord ik werd alleen vervangen door je. “Dat is een bewuste keuze”, zegt Klara. “Ik wilde het idee van een toegangspoort naar de binnenstad versterken en het citaat is als een uitnodiging bedoeld: Zie hoeveel historie Gouda herbergt. Het citaat staat in een gedicht over de wijk rond de kerk, maar slaat op heel Gouda. Aan heel veel gaan we gedachteloos voorbij, terwijl er zoveel moois in het alledaagse schuilt. Het citaat is bedoeld om de stad te vieren en in mijn ogen werkt je uitnodigender dan ik.”

Straatpoëzie

De zin onder de spoortunnel is zeker niet de enige vorm van poëzie die je in Gouda terugvindt. Zo zie je bijvoorbeeld aan de Crabethstraat het gedicht Welkom in de Crabethstraat en in de Tuinstraat vind je op een aantal balkons oude foto’s en twee gedichten. En natuurlijk op het Erasmusplein een gedicht van Erasmus.

Goudse mysteries opgelost
Zit jij ook met een Gouds mysterie waar je maar geen oplossing voor kan vinden? Neem contact met ons op en we gaan voor je op onderzoek uit.

Meer over

Mysteries