Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom je overal van deze vrolijke tegels op straat tegenkomt

Door Kirsten Spooren 21 november 2020

Zijn ze jou al opgevallen? In de wijk Kort Haarlem vind je veel vrolijke tegels op de grond, versierd met mozaïeksteentjes. Het zijn er ondertussen al meer dan honderd en ook in andere Goudse wijken worden er mozaïektegels gespot. Maar waarom liggen deze stenen hier? En door wie worden ze geplaatst?

De mozaïektegels zijn het initiatief van kunstenares Marlinda Weijers, die in 2015 dit project begon. “Ik was op zoek naar een activiteit voor de hele buurt, om elkaar in contact te brengen”, vertelt ze. “Dus ik ben gaan brainstormen met een vriendin en toen kwamen we op het idee om tegels te gaan mozaïeken.”

De buurt opfleuren

De bedoeling was dat iedereen mee kon doen. Oud, jong en alles daartussenin. “Ik wilde het meteen groots aanpakken en iedereen erbij betrekken”, vertelt Marlinda. De tegels werden door heel Kort Haarlem neergelegd. “Straattegels zijn eigenlijk heel somber en grijs. Met de mozaïektegels krijg je echt een glimlach op je gezicht.”

(Tekst gaat verder onder de foto).

Eén van de tegels in de IJssellaan © indebuurt Gouda

Er zijn 140 tegels in de wijk geplaatst door Marlinda, de meeste voorzien van een letter. In 2018 werd er ook een spel ontwikkeld, zodat Gouwenaars woorden konden maken met de letters. Dit spel bestaat nu helaas niet meer, maar dat hoeft je niet tegen te houden om op zoek te gaan naar alle letters. Zo kun je jouw eigen woorden te zoeken!

Eigen tegel maken

In het voorjaar van 2021 hoopt Marlinda weer cursussen te kunnen geven. “Dan is iedereen weer welkom om een tegel te komen mozaïeken, maar eerst moet ik even beter worden”, vertelt Marlinda, die dit jaar een hersenletsel opliep door een val en nog steeds herstellende is. “Hopelijk is het coronavirus dan ook weg.”

Zo’n mooie mozaïektegel mag je trouwens niet zelf plaatsen, mocht je direct zelf aan de slag willen. “Je hebt wel toestemming nodig van de gemeente om een mozaïektegel te plaatsen”, licht ze toe. “Ik heb ook voor elk van de 140 tegels een aanvraag moeten doen, voor ik ze mocht plaatsen. Uiteraard staat het je vrij om een tegel in je eigen tuin te plaatsen.”

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Gouds mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.


Lees ook...

Mysterie: waarom hebben sommige gebouwen in Gouda dichtgemetselde ramen?

Soms, als je door de stad loopt, zie je nog wel eens iets opvallends. Zo viel het ons op dat sommige...

Mysterie: waar komt de naam Zeugstraat eigenlijk vandaan?

Op indebuurt lossen we elke week een Gouds Mysterie op. Waar is bijvoorbeeld spoor 9 gebleven op Sta...

Mysterie opgelost: waarom staat er een schandpaal aan de Hoge Gouwe?

Op indebuurt lossen we elke week een Gouds Mysterie op. Waar is bijvoorbeeld spoor 9 gebleven op Sta...

Meer over

Mysteries

adv.