Mysterie opgelost: naar wie is het Büchnerpad vernoemd en waar is het gebleven?
Er zijn veel straten in Gouda die vernoemd zijn naar belangrijke personen. Denk bijvoorbeeld aan onze Burgemeester Martens en de…
Wie weleens een oude foto van de Kleiweg heeft gezien, ziet daarop een statige kerk die het stadsbeeld bepaalt. De Kleiwegkerk (officieel Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart) was een kruiskerk die ongeveer stond op de plek waar je nu The Sting vindt. De kerk werd in 1878 gebouwd, maar nog geen eeuw later alweer gesloopt…
In 1814 ontstond er een gemeenschap van gelovigen, Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart. Al snel bleek dat kerken op andere locaties niet voldeden aan de strenge eisen van de gemeente en niet voldoende ruimte boden aan de gelovigen. Er zou een nieuwe kerk ontworpen moeten worden. Architect Adrianus Cyriacus Bleijs, een leerling van Cuypers, maakte het ontwerp in 1873. Hij ontwierp een kerk die plaats bood aan 1200 gelovigen.
Voor de bouw van de Kleiwegkerk moest eerst ruimte vrijgemaakt worden. Hiervoor werden twee pakhuizen en zeven woonhuizen opgekocht en gesloopt. Hierdoor ontstond een terrein van 1578 vierkante meter grond, waarop de kerk gebouwd werd.
De bouw was in handen van de Amsterdamse aannemer Leibbrandt en kostte ƒ 99.123. De eerste paal werd geslagen op 6 juni 1877. Op 15 oktober 1879 vond de inwijding van de Kleiwegkerk plaats. Om financiële redenen had de kerk echter nog geen torenspits.
In 1902 was er voldoende geld beschikbaar voor de bouw van de spits. Deze kostte 15.000 gulden, telde drie luiklokken en gaf de toren een totale hoogte van 62 meter.
In de jaren ’60 werd besloten dat de kerk gesloopt moest worden. Er was een leegloop van de kerken gaande. De aanwezigheid van twee grote rooms-katholieke kerken in de binnenstad – de Kleiwegkerk en Gouwekerk – was daardoor overbodig geworden.
Op 1 augustus 1964 begon de sloop van de kerk en dit was begin 1965 afgerond. Van het interieur is niets bewaard gebleven. In opdracht van de toenmalige bisschop van Rotterdam, Martinus Jansen, werden beelden, gebrandschilderde ramen en andere delen van het interieur vernietigd. Hij was namelijk bang dat het interieur gebruikt zou worden als decoratie in woningen. Alleen het orgel is niet afgebroken en werd overgeplaatst naar de Sint Vituskerk in Bussum. In 1988 is dit orgel alsnog verloren gegaan door een brand.
De Kleiwegkerk maakte plaats voor een tijdelijk gebouw van de V&D. Tegenwoordig bevinden zich op de plek van de kerk de winkelpanden van WE, C&A, The Sting en Blokker.
De parochie van de O.L. Vrouwe Hemelvaart verhuisde naar de Gouwekerk. Helaas bleef het kerkbezoek teruglopen en in 1979 werd de kerk verkocht aan de Johan Maasbach Wereldzending.
Om de parochie een plek te bieden, werd in 1980 een nieuwe kerk gebouwd aan de Krugerlaan. Na veertig jaar komt er echter ook een einde aan deze kerk, want op zondag 31 januari 2021 wordt er de laatste eredienst gehouden. De gehele Goudse Rooms Katholieke gemeenschap wordt verenigd in de parochiekerk H. Joseph aan het Aalberseplein. Wat er met de kerk aan de Krugerlaan gaat gebeuren, is nog onbekend.
Zit jij ook al tijden met een Gouds mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken