Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit betekenen de blauw-wit schildjes op Goudse huizen

Door Eva van Dantzig 29 augustus 2020

Je bent ze vast weleens tegengekomen: de blauw-wit schildjes op Goudse huizen. Maar weet je eigenlijk wel wat ze betekenen? Veel mensen denken dat een rijksmonument herkenbaar is aan het blauw-wit schildje, maar dat is niet zo. Wat dit bordje dan wél betekent, leggen we haarfijn uit. 

Allereerst is het handig om te weten dat er vier verschillende monumententypes zijn:

  • Rijksmonument
  • Provinciaal monument
  • Gemeentelijk monument
  • Beschermd Stads- of Dorpsgezicht
  • Internationaal (UNESCO) monument

Tekst gaat verder onder de foto.

Verschillende schildjes voor monumenten. v.l.n.r: Gemeentelijk monument Gouda, Internationaal monument, Rijksmonument, Gemeentelijk monument Leiden

Gemeentelijk monument

De bordjes die je voornamelijk in Gouda tegenkomt, zijn voor gemeentelijke monumenten. In Gouda hebben we ruim 880 gemeentelijke monumenten en daarbij is de gehele binnenstad beschermd stadszicht. Dat betekent dat er niks aangepast mag worden aan het uiterlijk van een huis. Een gemeentelijk monument wordt toegewezen aan een bouwwerk, archeologische vindplaats of landelijke structuur die van bijzondere cultuurhistorische of architectonische waarde zijn. De gemeente mag zelf bepalen wat een monument is en deze toewijzen.

Elke stad heeft zo zijn eigen schildje voor een gemeentelijk monument en kunnen dus qua uiterlijk verschillen. Zo is die van Leiden rood-wit met het stadswapen. Die van Gouda is blauw-wit met sterren. De sterren komen uit ons wapen.

Rijksmonument

Een rijksmonument is te herkennen aan het wit-oranje schildje. In Gouda hebben we 355 rijksmonumenten, waaronder de Sint-Janskerk en de Waag. De productie en distributie van het Rijksmonumentenbord is uitbesteed aan de ANWB.

Internationaal monument

Dan hebben we nog het internationaal monument, oftewel het UNESCO Werelderfgoed. Dit bordje lijkt op die van Gouda: blauw-wit. Maar dan net even andersom. Dit schildje is bedoeld als kenmerk van gebouwen die in tijden van bijvoorbeeld oorlog beschermd moeten worden. Zo kan een modern pand waarin een waardevol archief zit ook een schildje dragen. Als eigenaar van een rijksmonument kun je het blauw-witte schildje niet aanvragen. Gouda heeft geen internationaal monument.


Lees ook:

Verhuizen naar of binnen Gouda? Zo geef je het door aan de gemeente

Verhuis jij vanuit een andere stad naar Gouda of verhuis je binnen onze gemeente? Dan moet je dit ti...
klokkenspel stadhuis gouda

Je had maar één taak: 5 dingen waar niet over na is gedacht in Gouda

Ken je die kreet, ‘Je had maar één taak?’. Soms denk je weleens, huh is hier wel over nagedacht? Dat...

Let op: eerste weekend van september wordt een groot deel van het Kleiwegplein afgesloten

Op dit moment wordt er flink gewerkt aan de herinrichting van het stationsgebied in Gouda. Niet alle...

Meer over

Mysteries

adv.