Anita helpt ouderen in Gouda: ‘Met onze hulp maken we hun leven een stukje makkelijker’
Zorgen voor een naaste, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat 1…
Bomen met een oranje stip, een blauwe streep of een rood kruis. Wie regelmatig een frisse neus haalt rond de Reeuwijkse Plassen, is ze vast weleens tegengekomen. Waar zijn die markeringen voor? Martijn Harms, boswachter bij Staatsbosbeheer, legt het uit.
De gekleurde tekens zijn geen onderdeel van een speurtocht of graffitikunstwerk, maar geven aan wat er met een boom moet gebeuren.
Het markeren van bomen heet ‘blessen’. Leuk weetje over de oorsprong van dit woord: “Vroeger gebruikten we een rond mes – een blesmes – voor het markeren van bomen”, zegt Martijn. “Als je met zo’n mes in een boom snijdt, ontstaat een witte streep. Sommige paarden hebben een witte streep op hun voorhoofd, dat heet een bles. Daar is ‘blessen’ dus naar vernoemd.”
De bomen krijgen een markering om duidelijk te maken of ze gekapt moeten worden of juist niet. Het kappen van bomen gebeurt om verschillende redenen. Zo kan een boom ziek zijn of te dicht tegen andere bomen aangroeien. “Door bomen weg te halen, krijgen andere bomen meer ruimte. Daardoor kunnen ze betere kronen, het bovenste gedeelte van bomen, ontwikkelen. Dat is weer goed voor de opname van CO2 en zuurstofafgifte.”
Ook het sparen van bomen heeft diverse redenen. “Sommige bomen hebben een rechte stam zonder takken. Daar kunnen we later mooi zaaghout van maken. Die laten we dus staan. Andere bomen moeten blijven omdat ze belangrijk zijn voor de diversiteit in het bos. Bijvoorbeeld omdat er weinig van diezelfde soort bomen zijn, omdat er een spechtennest inzit of omdat er een mierenhoop tegenaan ligt. Dat is goed voor de flora en fauna.” En dan zijn er nog recreatiebomen, vertelt Martijn. “Dat zijn hele karakteristieke bomen, zoals een kromme eik. Die voegen iets toe aan de beleving in het bos en daarom laten we ze staan.”
Goed, nu weet je dus waarom bomen geblest worden. Maar wat is de betekenis van de verschillende kleuren en tekens? Volgens Martijn zijn hier landelijke afspraken over. “Oranje of rood betekent dat de boom wordt gekapt. We gebruiken hiervoor zowel een stip als een kruis. Als een boom een blauwe markering heeft, moet hij gespaard blijven. We werken zelfs extra voorzichtig om die boom heen.”
Soms denkt een bezoeker grappig te zijn en spuit deze iets anders op een boom. Martijn: “In dat soort gevallen markeren we de boom opnieuw met een andere kleur, bijvoorbeeld met geel. Het is onder andere daarom belangrijk dat de blesser en degene die de bomen kapt, vooraf nog even goed bespreken om welke bomen het gaat.”
In onze gids
Populaire rubrieken