Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom Gouda niet voorkomt in Monopoly en andere steden wel

Door Carin van der Meij 4 september 2020

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel in het Monopoly-spel en Gouda niet? Straatnaamexpert René Dings weet het antwoord.

Heb je een vraag over straatnamen? Dan moet je bij René zijn. Voor blogs op zijn website Overstraatnamen duikt hij in de geschiedenis van straatnamen, op zoek naar opmerkelijke verhalen, feitjes en weetjes.

Perry & Co introduceert Monopoly

De straatnaamexpert is ook in de wondere wereld van Monopoly gedoken. Wat blijkt? Een groot deel van de straatnamen is gebaseerd op locaties waar een Perry Sport zat. Huh? Om dit goed uit te leggen moeten we eerst even terugspoelen.

René legt het ons uit: “Het spel Monopoly is begonnen met een Amerikaanse en later een Engelse editie. De spelmakers gebruikten toen straatnamen uit één stad. In 1936 is het spel door Perry & Co – zo heette Perry Sport vroeger – geïmporteerd naar Nederland. De sportwinkelketen verkocht toen nog vooral reisartikelen en speelgoed.”

Bedenken van straatnamen

“Frederik Verster was toentertijd directeur van de winkels in Amsterdam. Hij heeft toen, samen met zijn gezin, aan de keukentafel een Nederlandse uitvoering van Monopoly bedacht. Wat opvallend is, is dat hij niet net als in het originele spel koos voor straatnamen uit één stad, maar meerdere steden in Nederland. Frederik begon met de straatnamen waar Perry op dat moment een vestiging had. Zo zat er een filiaal aan de Ketelstraat in Arnhem, de Heerenstraat in Groningen, het Plein in Den Haag en de Coolsingel in Rotterdam.”

Het bord verder opvullen

“Er waren niet genoeg vestigingen om het bord te vullen, dus gebruikte hij ook straatnamen die iets met Perry te maken hadden. Zoals de Barteljorisstraat in Haarlem, waar een magazijn van Perry zat. Ook dit was niet genoeg, dus Frederik vulde het bord verder aan met straatnamen uit de directe omgeving van Perry-filialen, met voorkeur winkelstraten.”

Gouda en Monopoly

In de tijd dat het spel bedacht werd, had Perry Sport geen vestiging of link met Gouda. Dat is dan ook de reden waarom onze stad niet in het spel voorkomt.

In de officiële versie kun je geen hotel op de KLeiweg bouwen of huis op de Turfmarkt kopen, je kunt wel een Goudse variant van Monopoly spelen. Sinds een twee jaar is de variant op de markt waarbij je hotels en huizen kunt bouwen op (hoofd)straten in Gouda. Het bordspel is verkrijgbaar bij het Gouds Kaashuis, maar op=op!

Bron: Overstraatnamen


Lees ook:

goudse monopoly

Hebben: De enige echte Goudse Monopoly

Ook zo dol op onze (te) gekke kaasstad en ben je wel in voor een spelletje? Dan wil je dit vast hebb...

Meer over

Mysteries

adv.