Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is de betekenis achter de gele borden bij de Goudse grachten

Door Kirsten Spooren 20 juli 2019

Het valt nauwelijks op, maar als je het eenmaal spot zie je ze overal. Waar wij het over hebben? De vierkante gele borden – met een zwarte letter erop – in een sloot, rivier of gracht. Daar werden wij natuurlijk heel nieuwsgierig van en we zijn dan ook gelijk op zoek gegaan naar de betekenis.

Loop maar eens een rondje langs de grachten en singels van Gouda, opeens zie je overal gele borden met zwarte letters. En natuurlijk hangen die daar niet voor niets. Zo’n bord heet een zinkerbord.

Zinker

Een zinkerbord is vernoemd naar een zinker, een pijpleiding die onder een watergang doorloopt. In een zinker kan bijvoorbeeld een water-, gas-, of elektriciteitsleiding of kabel gebouwd zijn. Maar waar zijn die borden dan voor?

Zinkerbord

Stel er worden werkzaamheden verricht in een Goudse gracht, dan is het handig om te weten waar de leidingen verstopt zitten. Vandaar dat er op deze plekken zinkerborden worden opgehangen. De verschillende letters geven aan wat voor soort leiding of kabel er in de zinker zit (k staat bijvoorbeeld voor kabel). Ook wordt er wel eens op de borden aangegeven hoe diep de zinker ligt. Om te voorkomen dat vaarverkeer een zinker beschadigt, geldt er in waterwegen ook een ankerverbod bij zinkers. Kijk, weet je dat ook weer.

Lees ook:

Wist jij dit? Gouda had de grootste vrouwengevangenis van Nederland

Wist je dat Gouda uberhaupt een vrouwengevangenis heeft gehad? In 1837 was het zelfs de grootste vro...

Mysterie: was Gouda vroeger een Romeinse nederzetting?

Gouda is een oude, historische stad. Nog ver voor Gouda stadsrechten kreeg in 1272 woonden er al men...
weetjes gouda

10 x superinteressante weetjes over Gouda die je vast nog niet wist

Gouda, wat houden wij toch van jou! Heerlijk flaneren over de Markt en shoppen aan de Kleiweg. Maar ...

Meer over

Mysteries

adv.