Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom deze wijk Kort Haarlem heet

Door Kirsten Spooren 24 augustus 2019

Wat heeft Haarlem met Gouda te maken? Vrij weinig, zou je denken. Toch hebben we een wijk die vernoemd is naar de hoofdstad in Noord-Holland. Wij hebben uitgezocht waar de naam vandaan komt én waarom een Goudse wijk zo heet.

Voor het geval je niet weet waar Kort Haarlem ligt: de wijk grenst direct aan de zuidoostzijde van de binnenstad. De grens loopt ongeveer van de Karnemelksloot in het noorden, tot de Goejanverwellewijk in het zuiden, de Fluwelensingel in het westen en de Joubertstraat in het oosten.

Boerenland

Laten we bij het begin beginnen – wel zo makkelijk. De wijk dankt zijn naam aan een landstrook die ongeveer tussen de Van Middelantstraat en de Krugerlaan lag. Vermoed wordt dat kort na de Kennemeropstand van 1274 een aantal kolonisten uit Haarlem hier kwam wonen. Zij vernoemden hun nieuwe thuis naar hun oude woonplaats: Haarlem.

Rond de elfde eeuw was het gebied drooggelegd en daarna kwam langzaam de landbouw opgang. Er vond hier vooral akkerbouw plaats en er werd er rogge, hennep en raap- en koolzaad geteeld. Door de jaren heen werd dit gebied echter steeds natter en maakte akkerbouw plaats voor veehouderij.

Tekst gaat verder onder de foto.

Uitsnede minuutkaart van Jacob van Deventer uit 1560 via Stad van de Gouwenaars

Toch lijkt het erop dat er rond 1560 meer verstedelijking buiten de singels op gang kwam. Op bovenstaande kaart is te zien dat er met name langs de Fluwelensingel al begonnen was met bebouwing.

Kort Haarlem werd onderdeel van Gouda

Vóór 1828 hoorde Kort Haarlem nog niet bij Gouda. In 1795 werd de landstrook namelijk toegevoegd aan de gemeente Land van Steyn, waaronder ook Voor-, Midden- en Willens behoorden. Tien jaar later werden de grenzen weer veranderd waardoor deze gemeente in de provincie Utrecht kwam te liggen, met uitzondering van… Je raadt het al: Kort Haarlem. In 1828 werd dit gebied officieel bij Gouda gevoegd en hoppa: we kregen er 99 nieuwe inwoners bij.

kort haarlem
Kadastraal minuutplan van Gouda uit 1828. Sectie A, blad 2: Bloemendaal en Kort Haarlem langs de Blekersingel en de Karnemelksloot (Algemeen Rijksarchief Den Haag).

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Gouds mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.

Lees ook…

Goejanverwelledijk Gouda

Mysterie: waar komt de naam Goejanverwelle eigenlijk vandaan?

In onze stad zie je veel straatnaamborden met een uitleg eronder. Sommige straten hebben zelfs een i...
Korte Akkeren Gouda mysterie

Mysterie opgelost: hoe komt de wijk Korte Akkeren aan zijn naam?

In deze rubriek lossen we iedere week een Gouds raadsel op. Eerder zochten wij al uit waarom Gouda e...

[bron: Stad van de Gouwenaars | Fonds van Stein]

Meer over

Mysteries

adv.