Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gouds mysteries: Wat doen die haken op het dak van het Stadhuis?

Door Eva van Dantzig 4 november 2017

Kijk je wel eens omhoog als je in de Goudse binnenstad loopt? Nee? Dan moet je dat echt eens doen! Het resultaat was een prangende vraag: want wat doen al die haken toch op de schuine daken van het Stadhuis van Gouda? We zochten het uit. 

De haken in kwestie gaan door het leven met drie verschillende namen: dakhaak, leihaak of panhaak. Dan heb je nog verschillende functies, want sommige haken zijn bedoeld om de dakpannen of leien bij elkaar te houden. Meestal zie je die exemplaren vanaf de buitenkant niet.

Grote haken

Maar die grote haken dan? Je ziet ze vaak bij kerken, zoals bijvoorbeeld in Delft bij de Oude Kerk. Deze grote exemplaren worden als valbeveiliging gebruikt bij werkzaamheden aan het dak. We willen natuurlijk niet aankijken tegen een mossig Stadhuis, dus heeft het dak af en toe een flinke onderhoudsbeurt nodig. Een dakdekker bevestigt zichzelf dan aan het dak door middel van touwen en een tuigje, door vast te haken aan een of meerdere dakhaken. Soms wordt er een laddertje over de haken heen gelegd. Handig bij een restauratie, maar ook als er door de storm dakpannen afwaaien.

Wie bij de volgende dakrestauratie een actiefoto voor ons maakt, krijgt bonuspunten!

Goudse mysteries opgelost
Zit jij ook met een Gouds mysterie waar je maar geen oplossing voor kan vinden? Neem contact met ons op en we gaan voor je op onderzoek uit.

Meer over

Mysteries

adv.