Gouds Mysterie: dit betekent het nieuwe bordje achter de Waag
Onder een jonge kastanjeboom op het plein achter de Waag, staat een nieuw bordje. ‘Правда у воді не тоне, i…
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op dinsdag 27 september 2022 een satelliet laten inslaan op een meteoriet. De meteoriet verandert hierdoor van koers. Zo kan in de toekomst de aarde worden beschermd tegen meteorietinslagen. In het verleden zijn er weleens meteorieten op de aarde ingeslagen en naar waar het schijnt zelfs in Gouda…
Het is 1927 wanneer er een melding binnenkomt over een meteoriet. Mensen in de Erasmusstraat, vlak bij de Prins Hendrikstraat, ontdekken een diep gat. In dat gat van ruim 75 centimeter diep, ligt een steen. Met een omvang van 27 x 24 x 12 centimeter is het geen doorsnee steen. Is er dan tijdens het noodweer die nacht een meteoriet ingeslagen? Dat moet haast wel zo zijn! Mede door onweer, overstromingen en ooggetuigen kan het niet anders dan waar zijn. Dit is een echte meteoriet!
Als het een echte meteoriet is, dan is dat natuurlijk heel bijzonder. De kans op een meteoriet is onwijs klein, dus zou dit een primeur zijn. Natuurlijk is de volgende stap de steen opsturen voor onderzoek. In Utrecht is toentertijd onderzoek gedaan door de heer W. J. Nieuwenkamp. Hij was werkzaam in het Mineralogisch-Geologisch Instituut. Als heuse mineraloog en meteorietenkenner onderzocht hij de steen. Volgens hem had de steen geen typische meteorietkenmerken.
Lees verder onder de foto >
Naast hem is de steen ook in Wageningen onderzocht. Ditmaal door Prof. Dr. D. van Gulik, een hoogleraar van de Landbouwhogeschool. Zelfs hij kon geen kenmerken van een meteoriet ontdekken. Helaas kwam Gouda dus terug van een koude kermis. Wat is dan waarschijnlijk wel gebeurd? Als gevolg van een blikseminslag tijdens het slechte weer, is het gat ontstaan. En naar alle waarschijnlijkheid heeft die steen daar al in de grond gelegen. De bliksem heeft ervoor gezorgd dat de steen zichtbaar werd. Jammer eigenlijk. En de mensen die het zagen gebeuren? Die hebben in ieder geval een mooie fantasie!
Zijn er dan nooit meteorieten in Nederland ingeslagen? Dat is niet zo. Tot op heden zijn er twee meteorietinslagen geweest. De eerste in 1843 in Blauwkapel, vlakbij Utrecht. Met een gewicht van 2 kilo is deze in bewaring genomen door het Mineralogisch-Geologisch Instituut. Pas in 1925 slaat er weer een meteoriet in. Ditmaal in een weiland bij Ellemeet op Schouwen. Deze bolronde meteoriet weegt ruim 1 kilo en is op klaarlichte dag neergestort. Eigenlijk stort er elke dag wel ergens op aarde een meteoriet neer, maar in de meeste gevallen komen die terecht in de oceaan, een woestijn, jungle, steppe of ijsvlakte waar het dunbevolkt is. Hopelijk zal het voorlopig niet gebeuren dat er een ruimtesteen in de bewoonde wereld inslaat, nu de NASA meteorieten kan ‘wegtikken’.
Weer een mysterie opgelost! Heb jij ook een vraag over Gouda? Misschien ben je benieuwd naar hoe er vroeger een huis gevonden werd van iemand of waarom het bleulandpad zo heet. indebuurt zoekt het uit! Mail jouw mysterie naar [email protected].
[Bron: 750 Gouda – Jeroen Bakker]
In onze gids
Populaire rubrieken