Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Menno is Goudaloog: ‘De Burgemeester Martenssingel is geen doorsnee Goudse straat’

Aangeboden door Klein Makelaardij 29 oktober 2019

Verhalen over vroeger, het ontstaan van straten en de geschiedenis van bijzondere gebouwen, we houden ervan en we zijn gelukkig niet de enige. Menno Klein, ook wel bekend van zijn makelaarskantoor aan de Lange Tiendeweg, deelt deze passie en volgde zelfs een cursus Goudalogie. “Ik weet hoe Gouda is ontstaan, welke gebouwen en personen belangrijk zijn geweest voor onze stad en wat er allemaal is veranderd door de jaren heen.” Reden genoeg voor Menno om ons wat extra kennis over de Goudse straten bij te brengen. Te beginnen met de Burgemeester Martenssingel.

Ik begin met deze straat, omdat ik zelf in de buurt woon. Natuurlijk is dit een ideale straat om in te wonen. Het is er rustig, met veel groen, water en er staan mooie karakteristieke woningen. Bovendien zit je op vijf minuten loopafstand van de gezellige binnenstad van Gouda.

Kort Haarlem

De Burgemeester Martenssingel is een van de fraaiste straten van Gouda en ligt in de wijk Kort Haarlem. Heel vroeger was Kort Haarlem niet meer dan een landstrook welke lag tussen de Van Middelantstraat en de Krugerlaan. Als je er diverse bronnen op na slaat dan is de naam Kort Haarlem misschien wel ontstaan door de Kennemeropstand in 1274. Een aantal kolonisten uit de omgeving van Haarlem vluchtten en vestigden zich hier in Gouda. Gouda kent wel meer wijken, buurten en straten waarvan de naam afkomstig is van bepaalde gebeurtenissen, werkzaamheden of personen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Burgemeester Martenssingel
1927, op de achtergrond Van Interson-Ziekenhuis ©De Namen Der Goudse Straten

Terug in de tijd

Omdat de straat niet echt een doorsnee Goudse straat is, ben ik naar het ontstaan gaan kijken en wat bleek: rond 1918 werd er begonnen met de realisatie van de straat. De straat heeft zijn naam te danken aan Rudolf Lodewijk Martens, burgemeester van Gouda van 1895 tot zijn overlijden. In zijn ambtsperiode werd onder meer het Van Iterson-Ziekenhuis gebouwd, kreeg Gouda een elektrische centrale en werd in verband met een nieuw uitbreidingsplan het gemeentelijk grondbedrijf opgericht.

Aanvankelijk liep de Burgemeester Martenssingel door tot aan de Fluwelesingel, maar nu heet het laatste stukje Burgemeester Martensstraat. Dit is op 10 oktober 1922 besloten doordat het gedeelte geen overeenkomst meer had met de oorspronkelijke singel.

Romantisch

Het doel was een romantisch straatbeeld creëren met een singel in het midden en aan weerskanten een breed gazon met prachtige bomen. Ook de woningen met dak overstekken en ruime voortuinen passen bij dit beeld. Die romantische uitstraling wordt tevens versterkt door de bocht in de singel. Hierdoor krijg je het gevoel dat nergens een begin of eind is. Naast de herenhuizen is ook het monumentale gebouw van de oude Rijks HBS één van de iconen van deze straat. Het is echt de moeite waard om een keer langs deze singel te wandelen en eens goed om je heen te kijken.

Nieuwsgierig naar de woning die bij Menno te koop staan? Bekijk hier het aanbod en wie weet kan Menno je nog het een en ander vertellen over het pand van de straat 


Meer over Klein Makelaardij ontdekken?

Klein Makelaardij makelaars

Geopend09:00 - 17:30

Lange Tiendeweg 72, Gouda

Bekijk meer:makelaars

Lees ook:

oudste gebouwen gouda

Dit zijn de 10 oudste gebouwen van Gouda

Gouda staat bomvol oude gebouwen en monumenten. Van die gebouwen zijn soms nog maar wat resten over,...

Weet je nog? ‘Voor hetzelfde geld eet je brood van Kranendonk’

De slogan 'Voor hetzelfde geld eet je brood van Kranendonk' zal bij vele Gouwenaars een belletje doe...

Zonde! Deze Goudse gebouwen hadden nooit gesloopt mogen worden

In Gouda hebben we veel historische gebouwen, maar in de loop der jaren zijn er toch veel gebouwen g...

adv.