Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gouwenaar Menno: ‘Kijk eens omhoog, dan zie je zoveel meer dan alleen dakpannen en gevels’

Aangeboden door Klein Makelaardij 7 maart 2020

Of je nou Sammie, Nick of Simon heet, in Gouda loont het om naar boven te kijken. In het bijzonder naar wat er zich op de daken afspeelt. Want je zult zien dat het niet alleen dakpannen en gevels zijn die je ziet. Menno Klein neemt ons mee naar de dingen die zich op grote hoogte afspelen in Gouda.

Als makelaar is Menno gewend om gebouwen van top tot teen te bekijken. “Als ik door een stad loop, krijg ik altijd een stijve nek van het omhoog kijken. Zo ook in mijn eigen stad, Gouda”, vertelt Menno. “In Gouda vallen natuurlijk meteen de mooie gevels op, maar er gebeurt ook veel op grote hoogte. Zo staan er Achter De Waag op een dak verschillende dames in bikini. Deze kleurrijke badgasten zijn gemaakt door de Gouwenaar Jaap van Vlaardingen, omdat hij de stad wat meer levendig wilde maken. Naar mijn mening zeer geslaagd en het zorgt ook nog voor een ‘hé, kijk nou’ effect.”

Tekst gaat verder onder de foto.

badgasten gouda
© indebuurt Gouda

Gouda’s bekendste dichter

Ook op Klein Amerika staat een Gouwenaar balancerend op de dakrand. “Op het dak van de Chocoladefabriek tuurt Gouda’s bekendste dichter en wetenschapper Leo Vroman naar ons. Dit beeld is in 2015 geplaatst vanwege zijn honderdste geboortedag en het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Jeroen Henneman.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Kunstwerk Jeroen Henneman op de Chocoladefabriek | © Christa Eekhuis

Ook gebruikers van daken zijn vereeuwigd op een dak. Zo sluipt op het dak van een pand aan het Molenwerf een kat. “In eerste instantie denk je: die kat zit wel heel lang stil…. Maar als je goed kijkt kom je er achter dat het een aardewerk beeld is. Deze is in 1939 bij de bouw van deze woning geplaatst.” Dit kunstwerk is gemaakt door Jan van Breukelen en vervaardigd door een bekend en vermaard Gouds aardewerkfabriek; Goedemond.

Hanen en zwanen

Dat daken of hoge gevels zich goed lenen voor leuke en verrassende (kunst)werken mag duidelijk zijn. “Ook kerken laten graag hun identiteit op grote hoogte zien. Zo is het bekend dat een kerk vaak een kruis, een bol of haan op het dak heeft staan. Er staat vaak een haan bovenop een kerk, omdat dit het attribuut van Petrus is. Het verwijst naar dat hij het geloof tot zijn dood zal verkondigen”, vertelt Menno.

Andere geloven hanteren ook uitingen op hun dak. “Zo is er een halve maan met ster te zien bij de moskee aan de Raam en staat op de top van de Lutherse kerk op de Lage Gouwe een zwaan. Deze verwijst naar de theoloog Johannes Hus (hus betekende in zijn landstaal Gans). In 1415 werd de beste man op de brandstapel gegooid vanwege kritiek op de kerk. Hij zou toen geroepen hebben ‘jullie verbranden nu een gans, maar uit zijn as zal een zwaan herrijzen’.”

Tekst gaat verder onder de foto.

plekken om te stemmen in gouda
Foto: Zairon – Own work, CC BY-SA 4.0

Sint Jan

Kijk ook eens omhoog bij de Goudse Sint-Janskerk. “Iedereen kijkt naar de befaamde glazen, maar als je nog verder kijkt zie je sporen van de Goudse geschiedenis in de toren. Zo bestaat deze toren uit drie verschillende bouwstijlen”, vertelt Menno. “Wat ook niet iedereen weet, is dat deze toren niet één maar twee eigenaren heeft. Zo is het onderste gedeelte van de kerk en het bovenste gedeelte van de gemeente. Ik ga maar niet aanstippen wie nu boven wie staat, maar dit stamt nog uit de tijd dat de stad beschermd diende te worden tegen aanvallen van buiten af.”

Menno hoopt dat het turen naar boven dankzij dit verhaal nu niet meer alleen is weggelegd voor makelaars, Sammie’s, Nick en Simons maar ook voor jou een leuke manier is om een stad als Gouda anders te beleven.


Meer over Klein Makelaardij ontdekken?

Klein Makelaardij makelaars

Gesloten09:00 - 17:30

Lange Tiendeweg 72, Gouda

Bekijk meer:makelaars

Lees ook:

Klein Makelaardij

Goudse makelaar Menno: ‘Het is voor starters moeilijk om een woning te vinden in Gouda’

Tien jaar geleden begon Menno met zijn eigen makelaarkantoor Klein Makelaardij. Inmiddels heeft hij ...
Burgemeester Martenssingel

Menno is Goudaloog: ‘De Burgemeester Martenssingel is geen doorsnee Goudse straat’

Verhalen over vroeger, het ontstaan van straten en de geschiedenis van bijzondere gebouwen, we houde...

adv.