Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goed om te weten: dít is de heetste plek van Gouda

Door Kirsten Spooren 24 juni 2019

Het is warm en dat blijft het ook nog wel even deze week. Trek je de hitte niet meer en ben je op zoek naar verkoeling? Dan zijn er plekken in Gouda waar het zo 2 graden koeler kan zijn dan de rest van de stad. En waar in Gouda lopen de temperaturen het hoogst op? Wij zochten het voor je uit.

Deze week liggen de temperaturen in Gouda rond de 30 graden. Maar wist je dat er in Gouda plekken zijn waar het net even iets koeler of heter is? En nee, dan hebben we het niet over plekken zoals een kerk of het terras.

Koelste plek van Gouda

Woon jij in het Groenhovenkwartier? Dan heb je geluk, want dit is één van de koelste plekken van Gouda, samen met de Goudse Poort. Sowieso kun je beter in de wijken Bloemendaal of Plaswijck wonen, want daar kan het wel 1,4 graden koeler zijn dan de rest van Gouda (weilanden niet meegerekend).

Heetste plek van Gouda

Maar waar in Gouda is het warmer dan in de rest van de stad? In de binnenstad is het – logischerwijs – warmer dan in de wijken aan de rand van Gouda. Vooral het stuk rond de Nieuwehaven (inclusief Lange Dwarsstraat, Vrouwesteeg en de Kleiwegstraat) is warmer dan de rest van Gouda. De temperatuur kan wel met 2 graden verschillen! Ook rond de Eerste Hieronymus van Alphenstraat is het een stuk warmer.

Hoe kan dat dan?

De temperatuur kan tussen weiland en stad wel met 10 graden verschillen. Dat heeft te maken met het feit dat het zonlicht in de steden wordt vastgehouden en makkelijker wordt opgenomen door de bebouwing en het asfalt. Op plekken waar veel mensen dicht op elkaar wonen – zoals de binnenstad dus – kan de temperatuur al snel oplopen. Ook de nabijheid van natuur en water heeft effect op de temperatuur. Op de kaart hieronder zie je ook dat plekken aan het water of aan de rand van Gouda koeler zijn dan de rest van Gouda:

Foto: Stedelijk hitte-eiland effectkaart van Atlas Natuurlijk Kapitaal. www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl

Lees ook…

Mysterie opgelost: waarom heette de Wachtelstraat vroeger Wachterstraat?

Veel straten in Gouda hebben in het verleden naamsveranderingen ondergaan. Dit kan komen door het fe...

adv.