Met fotograaf Bram de woonkamers in van Gouda Oost

Aangeboden door Museum Gouda 19 maart 2019

Museum Gouda en fotograaf Bram Tackenberg brengen samen met bewoners in een uniek project de diversiteit van Gouda Oost in beeld. In een dubbeltentoonstelling in het Nelson Mandela Centrum (Oosterwei) en Museum Gouda zijn sinds 16 maart veertig portretten te bewonderen van inwoners van Gouda Oost. 

“Voordat ik aan de portretten van Gouwenaars begon, heb ik al zo’n 80 portretten gemaakt door heel het land”,  vertelt Bram. “Dit idee ontstond toen ik in 2014 mijn studio moest verlaten. Ik heb toen, om bezig te blijven, een oproep op Facebook geplaatst of ik iemand op zondagochtend mocht komen portretteren. Ik kreeg binnen vijf minuten meerdere reacties. Na een aantal weken portretten maken zag ik dat het een bijzondere reeks aan het worden was.” Bram paste zijn apparatuur aan voor dit soort fotografie en ging actiever werven. Uiteindelijk vroeg Museum Gouda de wijk Gouda Oost in beeld te brengen.

Bijzondere momenten

“Als je bij zoveel mensen over de vloer komt om samen iets te maken vallen veel verschillen vanzelf weg”, zegt Bram. “Ik heb met al die mensen eigenlijk hetzelfde doel, een goed portret maken. Ik heb met een aantal mensen ook nog goed contact. En dat zal ook zo blijven.”

Tekst gaat verder onder de foto

© Bram Tackenberg

Voor de 58-jarige Joke is haar deelname aan de fototentoonstelling ‘De woonkamers van Gouda Oost’ extra bijzonder. “Mijn hond Sjakie staat er nog op. Hij is inmiddels overleden en de foto is een heel mooi aandenken.” Joke woont nog maar kort in Gouda Oost. “Hiervoor woonde ik in Zevenhuizen, maar na het overlijden van mijn man zijn Sjakie en ik naar Gouda verhuisd. Helaas is Sjakie er nu ook niet meer. Hij is tien jaar oud geworden. Dat is een behoorlijke leeftijd voor een boxer, maar dat maakt het gemis er niet minder om.”

Geen brede glimlach

De geportretteerden staan nooit breed lachend op de foto, maar kijken altijd serieus. Bram heeft daar steeds om gevraagd om daarmee uniformiteit te creëren. “Ondanks de verschillen in afkomst, leeftijd, leefstijl en financiële positie laat je zo zien: we lijken op elkaar, we zijn allemaal mensen.”

Tekst gaat verder onder de foto

© Bram Tackenberg

Voor het eerst in Nederland

“Het is de eerste keer in Nederland dat een wijk en haar bewoners op deze manier worden geportretteerd”, vertelt Marc de Beyer, directeur Museum Gouda. “Gouda Oost heeft het de laatste jaren niet altijd makkelijk gehad. Tegelijk is de wijk flink in beweging en is het leefklimaat aanzienlijk verbeterd. Gouda kent ongeveer 125 nationaliteiten. Dit fotoproject geeft een prachtig beeld van die veelzijdigheid. Bezoekers aan de tentoonstelling worden als het ware bij al die mensen binnen uitgenodigd. De foto’s geven een fraai zicht op de bewoners van de wijk, die zich met deze portretten in hun eigen woonkamer gedurfd openstellen voor het publiek.”

‘Maak een selfie en krijg gratis toegang tot het museum’

De foto’s die Bram voor Museum Gouda maakte, worden voor het grootste deel tentoongesteld in het Nelson Mandela Centrum. Door de tentoonstelling in het hart van de wijk te organiseren wil Museum Gouda de drempel verlagen om met kunst en cultuur in aanraking te komen. Marc: “We hopen ook dat mensen bij bezoek aan de tentoonstelling met elkaar in gesprek raken.” In Museum Gouda zelf worden ook een aantal fotowerken tentoongesteld. Iedereen die de tentoonstelling in het Nelson Mandela Centrum bezoekt en een selfie maakt bij  één van de portretten, krijgt op vertoon van deze foto gratis toegang tot het museum.

De tentoonstelling is van maandag t/m vrijdag te bezoeken in het Nelson Mandela Centrum (let op: in het weekend gesloten) en van dinsdag t/m zondag in Museum Gouda.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Museum Gouda. Meer over Museum Gouda ontdekken?

Museum Gouda musea

Gesloten11:00 - 17:00

Achter de Kerk 14, Gouda

Bekijk meer:musea

adv.