Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x bij deze gebouwen in Gouda weet je niet wat er binnen gebeurt

Door Eva van Dantzig 17 maart 2020

Zo als jullie weten, schrijven we zo nu en dan over opvallende plekken en onderwerpen in Gouda. De stad is namelijk mysterieuzer dan je denkt! Gouda is behalve raadsels aan nog iets rijk: plekken waarvan je niet weet wat er zich binnen afspeelt. Wij hebben een lijstje gemaakt met panden die niet mogen ontbreken.

Pssst.. weet jij nog meer gebouwen die best in dit lijstje passen? Laat het ons weten! 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Croda

Croda schoornsteen Sinterklaas Zwarte Piet
Foto: Wikipedia

Gelegen aan het Buurtje in Gouda staat het bedrijf Croda. Het is één van de weinige fabrieken die dicht bij de binnenstad ligt. Maar wat er precies wordt gemaakt? Dat weten veel mensen niet. Croda Gouda behoort tot de grootste productielocatie van het gehele bedrijf. Ze maken hier ‘oleochemicaliën’. Dit zijn stoffen die gemaakt worden uit onder andere plantaardige vetten. Door deze manier van productie wordt het klimaat ook minder belast. De gevormde producten gebruiken we voor de productie van onder meer zeep en cosmetica.

Als je in de buurt woont kun je op woensdag om 10.00 uur een alarm horen afgaan bij Croda. Dit is elke week hetzelfde liedje, maar waarom gaat dat alarm af? Croda geeft hier zelf een uitleg voor: “Wij testen elke woensdag om 10.00 uur onze alarmen om te controleren of ze werken.” Het is onderdeel van hun interne veiligheidsprocedure. Logisch natuurlijk, want als er iets gebeurt dan moeten de alarmen wel werken. Het is tenslotte een chemisch bedrijf.

Lees het hele verhaal over Croda hier:

Mysterie opgelost: dit is waarom je elke woensdag een alarm hoort afgaan in Gouda

Elke woensdagochtend schrikken we ons een hoedje. Er gaat een alarm af en snel checken we de agenda....

Jan Bik aan de Nieuwehaven

bordeel jan bik
Foto: indebuurt Gouda

Misschien is het nieuw voor je, misschien ook niet. Aan de Nieuwehaven staat een vreemd, wit pand al enige jaren leeg. Je kunt er niet naar binnen kijken. Op de muur staat nog een vage JB. Dit pand behoorde vroeger tot het seksimperium Jan Bik. Jan, die kon er wat van. Met ruim elf locaties in Nederland was Jan Bik een grote naam en ook de locatie in Gouda werd druk bezocht. Niet dat de buurt daar zo blij mee was, hoor. Het gebonk, gekreun, geschreeuw en harde muziek was nou niet echt ideaal, voor een relatief nette straat. Het bordeel moest in 2012 de deuren sluiten. Jan Bik was naast seksbaas namelijk ook een crimineel en was vooral goed in het witwassen van geld, waarvoor hij in 2015 veroordeeld werd. De exploitatievergunning is ondertussen ingetrokken en er loopt nu nog een rechtszaak. Zolang dit nog speelt, kan het pand niet opnieuw verkocht worden. Het ziet er dus naar uit dat het nog wel even leeg blijft staan…

Lees hier het hele verhaal over Jan Bik:

bordeel jan bik

Mysterie opgelost: dit is waarom seksclub Jan Bik nog steeds leeg staat

Aan de Nieuwehaven staat een vreemd, wit pand al enige jaren leeg. Je kunt er niet naar binnen kijke...

De Doelen aan de Lange Tiendeweg

©Google Streetview

Eén van de opvallendste gebouwen aan de Tiendeweg is het gebouw De Doelen. Vroeger huisde hier de schuttersgilde Sint Joris. Na de opheffing van het schuttersgilde in 1795 heeft het gebouw diverse bestemmingen gehad. In het interieur zijn nog diverse 18e-eeuwse elementen bewaard gebleven, waaronder enkele geschilderde schoorsteenstukken. Het pand is in 1966 geregistreerd als monument en op dit moment vind je er verschillende bedrijven.

Lees hier meer over de Lange Tiendeweg:

Stad Centrum Gouda

Mysterie: Waar heeft de Tiendeweg zijn naam aan te danken?

In de rubriek ‘Goudse mysteries’ lossen we elke week een Gouds raadsel op. Dingen die je altijd al h...

Gemaal De Hanepraaij

© goudawaterstad.eu

Dit poldergemaal (eigenlijk een stadsboezemgemaal) is in 1987 gebouwd ter aanvulling van het Mallegatgemaal. Deze twee gemalen samen zorgen ervoor dat het waterpeil in de stad goed kan worden geregeld. De Hanenpraaij heeft een capaciteit van totaal 70 m3 per minuut en is opgebouwd uit twee elektrisch aangedreven centrifugaalpompen. Het gemaal loost het water vervolgens op de Hollandsche IJssel. Het gemaal is gelegen aan de Fluwelensingel/Nieuwe Veerstal en is in beheer bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het werkt dus nog steeds.

Arti Legi aan de Markt

Arti Legi
©indebuurt Gouda

Een van de eerste gebruikers van deze locatie was de Grote of Parochieschool van de St. Janskerk. Voor zover bekend is dit de oudste school van Gouda waarvan in 1366 een eerste melding wordt gemaakt. De school werd in 1407 verplaatst. Onder leiding van de toenmalige gemeentebouwmeester Willem Cornelis van Goor kwam tussen 1853 en 1855 het nieuwe huidige gebouw tot stand. Hij gaf het pand een wit gepleisterde lijstgevel in de eclectische stijl. Het pand heeft vele invullingen gehad, waaronder in 1874 het Museum van Oudheden, voorloper van het Goudse Museum. Tot 2010 zaten onder andere de plaatselijke VVV en een politiepost gevestigd in het pand aan de Markt.

In 2011 heeft de gemeente Gouda het gebouw verkocht aan een particulier. Inmiddels is Arti Legi een plek voor bruiloften, exposities, kamerconcerten, lezingen en nog veel meer.

Lees ook:

Te grappig: deze oude advertenties stonden in de Goudsche Courant

Je verwacht het misschien niet, maar als je wilt lachen, dan moet je de advertentiepagina’s van oude...

Say cheese! Deze fotograaf maakt echt supermooie foto’s van Gouda

Gouda is een fotogenieke stad, maar sommige mensen weten ons Goudse wel héél mooi op de gevoelige pl...

Mysterie opgelost: waarom zeggen we DE Raam in plaats van HET Raam?

Op oude plattegronden van onze stad zie je veel grachten lopen. De meeste grachten zijn er tegenwoor...
17

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.