Aantal tienermoeders in Gouda afgelopen jaar flink gestegen

Door Eva van Dantzig 26 maart 2019

Er zijn steeds minder tienermoeders in Nederland. Op 1 januari 2018 hadden een kleine tweeduizend meisjes van vijftien tot en met negentien jaar een kind. Rond 2000 was deze groep twee keer zo groot. Maar geldt die daling ook voor Gouda? 

Van iedere duizend tienermeisjes hadden er vorig jaar gemiddeld vier een kind; het laagste aantal ooit. Volgens Ineke van der Vlugt van kenniscentrum Rutgers spelen de ‘goede toegang tot anticonceptie’ en ‘lange traditie van seksuele voorlichting’ in Nederland daarbij een belangrijke rol. Daarnaast beginnen jongeren überhaupt later met seks dan vijf jaar geleden.

Grote verschillen

Bijna overal lag het aantal tienermoeders in 2018 lager dan in het jaar ervoor. Toch zijn er regionaal grote verschillen. Van de twintig grootste gemeenten is de groep tienermoeders in Rotterdam, Zoetermeer, Den Haag en Almere het grootst. Tienerzwangerschappen komen volgens het CBS het vaakst voor onder meisjes met Antilliaanse of Surinaamse afkomst. In Rotterdam, Zoetermeer, Den Haag en Almere wonen dan ook relatief veel tienermeisjes met die achtergrond, zoals te zien is in deze grafiek.

Als we kijken naar de provincies staat Flevoland bovenaan de lijst, met zes tienermoeders per duizend meisjes. Onze eigen provincie staat op de tweede plek, gevolgd door Zeeland.

Zuid-Holland

Hoe zit dat met onze provincie? In Zuid-Holland zien we dat er dit jaar 142 minder tienermoeders zijn dan in 2015. Waar deze daling vandaan komt? Volgens het AD heeft de overheid veel geïnvesteerd in voorlichting en preventie. Wel zien we dat het aantal tienermoeders ten opzichte van 2017 iets is toegenomen. In 2017 waren er 519 tienermoeder in de provincie, in 2018 waren dat er 550.

Tienermoeders in Gouda

Ook doken we in de cijfers van Gouda. Hoeveel jonge moeders telt onze stad? In het grafiekje hieronder kan je dat precies zien. In 2015 waren dat er tien, in 2016 nog maar acht en in 2017 negen. Afgelopen jaar waren dat er zestien, een flinke stijging dus. Een mogelijke verklaring voor de stijging is de opening van het leef- en leerhuis van Siriz in 2018. Een plek waar vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geraak terecht kunnen.

Lees ook:

46 procent van de Gouwenaars voelt zich eenzaam: dit kun je doen

Een avondje alleen op de bank kan fijn zijn, maar wat doet het met je als je altijd alleen op de ban...
aantal inwoners per wijk gouda

In deze Goudse wijken wonen de meeste mensen

In Gouda wonen per 1 januari 2019 73.021 inwoners, zo vertellen de bevolkingscijfers van de gemeente...
verhuisd gouda

Ok, doei! Zoveel Gouwenaars verlieten in 2018 onze Kaasstad

Met zo’n mooie stad kunnen we het ons eigenlijk niet voorstellen, maar toch kiezen er elk jaar weer ...

Meer over

Gemeente

adv.