Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoek de verschillen: deze rups lijkt erg op de eikenprocessierups, maar is het niet

Door Kirsten Spooren 18 juli 2019

Hé, bah. Ook in Gouda is de eikenprocessierups opgedoken en maakt het kleine beestje wandelaars het leven zuur. De branderige haren van de rups zijn geen pretje. We schreven al eerder een artikel over wáár de rups gespot is, maar we krijgen ook veel meldingen binnen over een exemplaar dat wel op de eikenprocessierups lijkt, maar het niet is…

De ‘jeukrups’ verdedigt zichzelf door ‘brandharen’ los te laten. Honden die door de bosjes rennen, fietsers die langs ‘besmette’ eiken fietsen terwijl de wind verkeerd staat: ze hebben er veel last van. De beestjes hebben brandharen en als jij daardoor wordt geraakt, zorgt dat voor jeuk, huiduitslag (bultjes) en irritatie aan de ogen en luchtwegen. Voor Gouda houden we bij waar de rups gespot is, maar tot nu toe komt de eikelproc…- oeps – eikenprocessierups vooral voor in het Groenhovenpark.

Broertje van…

Veel van de meldingen die tot nu toe binnenkomen gaan echter niet over de eikenprocessierups. Zo mailde Peter uit Gouda ons over een rups die wél heel erg op de eikenprocessierups lijkt: “Tot mijn schrik kwam ik de rups tegen in mijn woning. Ik heb hem inmiddels, op eigen verzoek, versneld op zwemles gedaan in de Gouwe”, vertelde Peter ons en hij stuurde onderstaande foto op:

Na nader onderzoek bleek het uiteindelijk om een hele andere rups te gaan. In Gouda vind je namelijk nog een rups, die erg op de eikenprocessierups lijkt. Het gaat hier om de Plakker rups, ook wel de Lymantria dispar genoemd. Het dier is – in tegenstelling tot zijn broer – ongevaarlijk. De rupsen kunnen tot 7 cm lang worden en zijn zeer variabel van kleur. Ze hebben net als de eikenprocessierups lange haartjes, maar zoals gezegd zijn deze haartjes niet gevaarlijk.

Hieronder zie je het verschil tussen een eikenprocessierups (thaumetopoea processionea) en de Plakker rups. De bovenste foto is de Plakker en de onderste de eikenprocessie.

eikenprocessierups gouda
Bovenste foto is de Plakker rups (door IronChris – Eigen werk, CC BY-SA 3.0). Onderste foto is de eikenprocessierups (door Sarefo – Eigen werk, CC BY-SA 3.0)

Lees ook…

Eikenprocessierups

Pas op: op deze plekken in Gouda is de eikenprocessierups gespot

Op enkele plekken in en rondom Gouda is de eikenprocessierups gespot. De rups is een ware plaag aan ...

Föhn als wapen tegen jeuk processierups, wij testen het uit! [VIDEO]

Ben jij ook ‘gepakt’ door de eikenprocessierups? Onlangs schreven we hoe je mogelijk van de jeuk en ...

Help, huiduitslag door de processierups! Zo kom je van je klachten af

De processierups wordt door heel Nederland gespot en zo ook in onze eigen stad. Ben jij ook ‘gepakt’...

Meer over

Gemeente

adv.