Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat doen we als Gouda over 100 jaar onderwater staat?

Door Kirsten Spooren 16 oktober 2019

Hoe ziet Gouda er in 2100 uit? Zullen er mega hoge wolkenkrabbers staan? Hebben we meer grachten? Zijn er dan eindelijk vliegende auto’s? Misschien wel, maar het meest waarschijnlijke toekomstbeeld dat we op dit moment helaas hebben: Gouda als modern Atlantis.

De wereldleiders zijn onlangs weer bij elkaar geweest voor de VN-top in New York. Hier ging een groot deel van de besprekingen over het veranderende klimaat en het stijgen van het zeewater. Het zeewater is zelfs met meer dan een meter gestegen in 2100, meldt het AD.

Zwemles

Wat betekent dat nou allemaal voor ons, de Gouwenaars? Het zal in ieder geval handig zijn dat iedereen zijn zwemdiploma’s haalt. Of we nemen massaal suplessen bij Janneke? Misschien moeten we met z’n allen in de nieuwe woontorens gaan wonen, maar dat is ook zo krap. Evacueren is ook niet mogelijk, we willen ons mooie stadje natuurlijk niet verlaten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto ter illustratie | Beelden: © Nick van Rookhuizen en Pexels

Volledig onderwater

Het is een groot probleem als de zeespiegel te veel stijgt en Gouda onderloopt. Het zal betekenen dat ieder huis zonder stroom, internet, gas en werkend toilet zit, bah! Maar niet heel de stad zal volledig onder water komen te liggen, sommige delen van de stad liggen namelijk hoger dan andere.

Hoogste…

Je zal waarschijnlijk allereerst naar een hoge flat willen vluchten, maar wist je dat de Gouwekerk in eerste instantie de veiligste plek is? Mits je natuurlijk naar de torens vlucht. Deze kerk is namelijk het hoogste punt van Gouda. De straten in de stad zullen helemaal onderlopen, dus natte voeten gearrangeerd. Tenzij je naar de Schielands Hoge Zeedijk of delen van de Oost- en Westhaven vlucht, want daar ligt de stad iets hoger.

…en laagste plekken

Hoe meer je richting Zevenhuizen of richting Waddinxveen gaat, hoe lager je zit. Deze plekken liggen namelijk een heel stuk lager dan onze stad. Ook de bewoners van Westergouwe moeten vrezen voor hun nieuwbouwhuizen, aangezien deze wijk het laagste gedeelte van onze stad is.

Wil je weten hoe droog jij het gaat houden? Check het gelijk! Wij hebben onze info ook van dit kaartje.

Tv-programma over dit onderwerp

In de nieuwe vierdelige documentaireserie Na ons de zondvloed bezoekt fotojournalist Kadir van Lohuizen laaggelegen gebieden waar het stijgende water een urgent probleem is. Helaas is dit in Gouda ook het geval en dus sprak Kadir met wethouder Hilde Niezen.

Gouda en Hilde Niezen zijn te zien in de eerste aflevering van Na ons de zondvloed op zondag 20 oktober om 20.15 uur om NPO 2.

Lees ook…

Kijktip: wat gebeurt er met Gouda als de zeespiegel stijgt? Zondag 20 oktober NPO 2

In de nieuwe vierdelige documentaireserie Na ons de zondvloed bezoekt fotojournalist Kadir van Lohui...

Natte voeten alert! Staat jouw huis blank na een stortbui? Check het hier

De laatste tijd komt het met bakken uit de lucht en staan de Goudse straten blank. Onze straten kunn...

Meer over

Gemeente

adv.