Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[VIDEO] Gouda zakt weg, maar wat doet de gemeente er eigenlijk aan?

Door Kirsten Spooren 5 december 2019

In de binnenstad hebben we vaak te maken met wateroverlast. Vochtige muren, overstromingen bij een flinke regenbui en grachten die buiten de oevers treden. Gouda heeft te maken met bodemdaling en is dus letterlijk aan het zinken. Dit is geen nieuws, want zo is het al een paar honderd jaar. Toch moet de gemeente met een plan komen om de bodemdaling – of in ieder geval de gevolgen daarvan – tegen te gaan. Aan de hand van een duidelijk animatiefilmpje legt Gemeente Gouda uit wat ze hiertegen willen gaan doen. 

De binnenstad van Gouda is gebouwd op klei en veen. Door het gewicht van de bebouwing zakt de bodem langzaam in, gemiddeld met 30 cm in de afgelopen eeuw. De gevolgen hiervan zijn merkbaar in de stad, denk bijvoorbeeld maar aan kelders die vollopen, optrekkend vocht, verzakkingen en schade aan wegen of riolering.

Waterpeil omlaag

Om wateroverlast door bodemdaling in de binnenstad aan te pakken, moet het waterpeil omlaag. Daarvoor is een plan geschetst, waarvan nu onderzocht wordt of het doorgevoerd kan worden. De uitkomst hiervan komt te staan in het complete plan dat begin 2020 bekend wordt gemaakt. Wil jij dit plan ontvangen? Geef dit dan aan via dit formuleer >>>

Tekst gaat verder onder de foto.

© Gemeente Gouda

Veel gestelde vragen

We kunnen ons goed voorstellen dat je hier als binnenstadbewoner veel vragen over hebt. De gemeente heeft een speciale pagina gemaakt met de meest gestelde vragen en hierbij ook de antwoorden. Deze vind je hier. We lichten er een paar voor je uit:

  • Ik heb vochtproblemen in huis, helpt peilverlaging daar tegen? 
    Ja, door verlaging van het grondwaterpeil vermindert de kans op vochtproblemen in huis.
  • Ik heb een fundering met houten palen, moet ik mij zorgen maken?
    Misschien wel. Het grondwaterpeil moet omlaag om wateroverlast bij veel mensen in de binnenstad op te lossen. Dat zou voor jouw fundering een probleem kunnen zijn. Of dat werkelijk zo is, wordt voor een deel duidelijk in het plan.
  • Wat voor fundering heb ik eigenlijk?
    De gemeente houdt geen registratie bij van funderingstype per gebouw. Als je 100% zeker wilt weten welke fundering er onder jouw huis zit, dan kunt u dat laten onderzoeken door een gespecialiseerd bedrijf.

Lees ook…

gouda onderwater

Wat doen we als Gouda over 100 jaar onderwater staat?

Hoe ziet Gouda er in 2100 uit? Zullen er mega hoge wolkenkrabbers staan? Hebben we meer grachten? Zi...

Meer over

Gemeente Video

adv.