Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verbouwen, slopen of een boom kappen? Zo vraag je een vergunning aan in Gouda

Door Eva van Dantzig 9 september 2019

Wil je een pand verbouwen of slopen, een boom kappen, een inrit aanleggen of bijvoorbeeld asbest verwijderen? Dan kan het zijn dat je daarvoor een vergunning moet aanvragen. Deze omgevingsvergunning vervangt veel vergunningen op het gebied van wonen, ruimte, milieu en natuur.

Heb ik een vergunning nodig?

Met de omgevingsvergunning kun je diverse activiteiten in één keer aanvragen. Via de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl kun je nagaan of je een vergunning moet aanvragen voor jouw bouwplan of andere activiteit. Op basis van de gegeven antwoorden stelt de website ook een aanvraagformulier samen. Voordat je een omgevingsvergunning aanvraagt, kun je uiteraard eerst met het omgevingsloket van de gemeente overleggen en informatie opvragen. Kijk daarvoor hier >>>

Indienen aanvraag

Een omgevingsvergunning kun je aanvragen via www.omgevingsloket.nl. Je kunt jouw aanvraag volledig digitaal indienen door gebruik te maken van jouw DigiD.

Let op: De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) voert voor de gemeente Gouda de bouw- en woningtoezichttaken uit. Tijdens het bouwen controleert de ODMH of er volgens de vergunning gebouwd wordt en of de kwaliteit van het bouwen voldoende is. Ook houdt de ODMH toezicht op de kwaliteit van bestaande bebouwing.

Vanaf het moment dat een bouwaanvraag is ingediend, vindt het contact hierover verder plaats met de ODMH. De afdeling BWT van de ODMH is telefonisch bereikbaar via tel. 088 54 50 001.

Kosten

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning worden kosten (leges) in rekening gebracht. Per activiteit zijn de leges vastgesteld in de tarieventabel.

Termijnen en procedures

Bij het indienen van een omgevingsvergunning gelden er diverse termijnen en procedures. Bij vragen over een bestemmingsplan, welstand, vergunningsvrij bouwen of ruimtelijke procedures kun je contact opnemen met het omgevingsloket via tel. 14 0182 of [email protected].

Vooroverleg

Als na het overleg met het omgevingsloket blijkt dat jouw (bouw)plan iets afwijkt van de regels in het bestemmingsplan, dan kunt je via www.omgevingsloket.nl een vooroverleg indienen. Hierbij wordt jouw plan getoetst op o.a. het bestemmingsplan en welstand en volgt er een richtinggevend advies. Dit advies is nog geen vergunning; je zult daarna alsnog een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

Bouwinitiatief

Als na overleg met het omgevingsloket blijkt dat jouw bouwplan op grote schaal afwijkt van het bestemmingsplan, waardoor er bijvoorbeeld een nieuw bestemmingsplan zou moeten worden opgesteld, dan kun je voorafgaand hieraan een bouwinitiatief indienen. Dit is een soort schetsplan waarbij je van de gemeente een richtinggevend advies krijgt over de haalbaarheid.

Het bouwinitiatief kun je indienen via [email protected]. Voor een goede beoordeling vragen zij je minimaal de volgende stukken aan te leveren:

  1. situatietekening;
  2. toelichting;
  3. afmetingen;
  4. parkeervoorzieningen;
  5. eigendomssituatie;
  6. optionele stukken.

De eisen waaraan deze stukken moeten voldoen, lees je in de toelichting.

Lees ook:

Gemeentehuis Gouda

Het Huis van de Stad wordt voor bijna € 500.000 euro verbouwd en dit is waarom

We kennen het Huis van de Stad (a.k.a. het 'stroopwafelgebouw') allemaal, het staat er ook nog niet ...

Geen eigen auto? Hier in Gouda vind je deelauto’s + dit zijn de voor- en nadelen

Iedereen weet dat het hebben van een auto niet altijd even goedkoop of duurzaam is. Daarnaast is par...
subsidie beveiliging

Wist jij dat je in Gouda subsidie kunt krijgen als je jouw huis laat beveiligen?

Zoals we allemaal weten is Gouda best een inbraakgevoelige stad. Een alarm/beveiligingssysteem is du...

Meer over

Gemeente

adv.