Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van woninginbraak tot mishandeling: deze misdrijven kwamen het meest voor in Gouda in 2019

Door Eva van Dantzig 16 januari 2020

Woninginbraak, openlijk geweld, bedreiging, fraude, mishandeling, straatroof: het zijn allemaal vormen van misdrijven. Verschrikkelijk, maar helaas gebeurt het dagelijks in ons land en ook in Gouda. Het landelijk aantal is, in vergelijking met 2018, zelfs met vier procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Jarenlang was er een daling in het aantal misdrijven in Nederland, maar hier is nu een einde aan gekomen. Vorig jaar werden ruim – ga er even voor zitten – 800.000 incidenten geregistreerd. Hoewel het aantal misdrijven in Amsterdam licht daalde, waren in steden als Den Haag, Nijmegen, Eindhoven en Breda juist méér inbraken, mishandelingen en andere vormen van misdrijven.

Steeds meer jongeren

Uit het onderzoek van de politie blijkt ook dat het aantal jonge daders flink groeit. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de 18 jaar toe. Korpschef Erik Akerboom wil hier direct tegen optreden: “De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden.”

Misdrijven in Gouda

Gouwenaars zijn regelmatig het slachtoffer van een misdrijf. Hoe vaak? In 2019 werden er 3.917 gepleegd, blijkt uit het politieonderzoek. Dit is 29 keer minder dan het jaar ervoor. Waar het landelijke gemiddelde dus stijgt, daalt het aantal in Gouda gelukkig.

Als we iets dieper in de cijfers duiken, zien we dat Gouwenaars het meest slachtoffers zijn van diefstal/inbraak woning. Woon je in Korte Akkeren? Dan heb je het niet getroffen: hier zijn vorig jaar de meeste misdrijven gepleegd. De Bodegraafsestraatweg was in 2019 het veiligst, met het minst aantal incidenten.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Aantal en soort misdrijven in jouw wijk

Vul hier jouw gemeente en wijk in om het aantal en soort misdrijven in jouw wijk te bekijken:

Lees ook:

Goed nieuws: het aantal woninginbraken in Gouda is nóg verder gedaald

Wonen in Gouda is niet geheel zonder risico. In onze gemeente wordt veel ingebroken, al is het de af...

Wow! Zoveel autobranden waren er in 2019 in Gouda

Je wagen in vlammen zien opgaan is de nachtmerrie voor iedere automobilist, toch zijn er elk jaar du...

adv.