Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eens of oneens? ‘Er moeten minder evenementen georganiseerd worden op GOUDasfalt’

Door Kirsten Spooren 9 december 2019

GOUDasfalt was lange tijd bezig met een opmars om de hipste locatie van Gouda te worden. Er kwam een stadsstrand, een nieuw restaurant en er werden steeds vaker muziekfestivals gehouden. Ook evenementen die normaal in de binnenstad plaatsvonden, verhuisden naar GOUDasfalt. Klinkt leuk, toch? Vanuit de buurt komt er echter steeds meer weerstand…

Momenteel loopt er een onderzoek over de maximale geluidsnormen. Met het onderzoek moet het duidelijk worden of de regels omwonenden bij lawaaiige evenement wel voldoende beschermen. Het onderzoek wordt gehouden nadat omwonenden een rechtszaak aanspanden. Het doel is om het onderzoek vóór de start van het festivalseizoen af te ronden.

Balans

Er staan geen feesten gepland die door de gerechtelijke uitspraak niet door kunnen gaan, zegt de gemeente, die sinds 2016 eigenaar is van de grond aan de Gouderaksedijk. De gemeente bood burgerinitatief GOUDasfalt de mogelijkheid het terrein verder te ontwikkelen, maar daar werden wel strikte voorschriften aan verbonden. Toch waren diverse omwonenden het hier niet mee eens en om hen tegemoet te komen paste Gouda de voorwaarden aan voor grote evenementen (zoals maximaal aantal bezoekers). Ook werden voorschriften toegevoegd over geluidsnormen.

Toch bleek dit niet genoeg te zijn, waardoor er nu een rechtszaak nodig is. De rechter oordeelde dat de gemeente de geluidsvoorschriften onvoldoende motiveerde en daarom moet Gouda opnieuw aan de slag door middel van het onderzoek. “In of rond de binnenstad zijn veel minder evenementen dan op GOUDAsfalt. De balans is zoek. Het meeste last heb ik van het lawaai en de onvoorspelbaarheid daarvan, als gevolg van het evenementenbeleid dat in Gouda nogal ‘losjes’ is. Bewoners mogen ervan uitgaan dat een gemeente de kennis zorgvuldig gebruikt. Dat is nu niet gebeurd,” vertelt één van de eisers, Godfried van Berkel, aan het AD.

Feesten hoeven niet te verdwijnen

De secretaris van de stichting GOUDasfalt ziet het onderzoek positief in. “Dankzij dit geluidsonderzoek weten huurders van bijvoorbeeld festivals straks waar ze aan toe zijn. We werken nu bovendien aan een nieuw Omgevingsplan, dat volgend jaar ingaat. Dit onderzoek is alvast een goede leidraad”, vertelt Werner Trooster aan het AD.

POLL: wat vind jij? 

Deze poll is gesloten, je kunt niet langer stemmen.

Meer over

Gemeente

adv.