Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op de fiets naar Rotterdam: zo gaat de nieuwe fietssnelweg eruitzien

Door Kirsten Spooren 15 september 2020

Dag files en hallo frisse buitenlucht: over een paar jaar kun je snel op de fiets van Gouda naar Rotterdam. De nieuwe snelfietsroute moet voor 1 januari 2023 klaar zijn en krijgt steeds meer vorm. 

Met de nieuwe snelfietsroute – genaamd F20 – hoopt de gemeente dat mensen meer voor de fiets kiezen in plaats van de auto. Dit is natuurlijk een stuk gezonder, maar ook beter voor het milieu. De route gaat lopen vanaf Gouda, via Moordrecht, Nieuwekerk aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Kralingen-Crooswijk en Rotterdam. Wanneer je flink doorfietst, kun je dus straks binnen anderhalf uur in Rotterdam zijn.

(Tekst loopt verder onder het Twitterbericht).

Aansluitingen

De snelfietsroute F20 wordt gecoördineerd en voor een groot deel gefinancierd door de provincie. De gemeenten zijn elk verantwoordelijk voor realisatie op het eigen grondgebied. Dit wil zeggen dat Gouda alleen gaat over het deel van de route dat op zijn grondgebied ligt. In 2019 heeft de gemeente een definitief tracé gekozen met vier routes die goed aansluiten op de fietssnelweg.

De volgende routes sluiten straks aan op de fietssnelweg:

  • Jacob van Lennepkade tot en met de Koningin Wilhelminaweg;
  • Nachtegaalstraat tot het Oranjeplein;
  • Ruige Weteringepad vanaf Rotterdamseweg tot aan de Jacob van Lennepkade;
  • het fietspad aan de noordzijde van de Rotterdamseweg opwaarderen tot een tweerichtingsfietspad tot aan de Van Baerlestraat.

De routes komen uit op het Ruige Weteringepad en het Sluiseiland om vervolgens één verbinding te vormen richting Rotterdam.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding).

Klik op de afbeelding om de gehele route te kunnen bekijken | Foto: Gemeente Gouda.

Kritiek

De fietssnelroute maakt de verbinding tussen Gouda en Rotterdam een stuk eenvoudiger voor fietsers. Toch klinkt er ook kritiek op het plan. Een deel van de route komt op de dijk te liggen vanuit de Julianasluis richting de Nachtegaalstraat en Jacob van Lennepkade. Het grasveld dat tussen de dijk en de Burgemeester Gaarlandtsingel ligt, is een wandel- en losloopgebied voor honden. Omwonenden zijn een handtekeningsactie gestart om de plannen hier tegen te houden.

Door het grasveld dat tussen de dijk en de Burgemeester Gaarlandtsingel ligt, legt de gemeente een struinpad aan. Het pad is anderhalve meter breed en bedoeld voor wandelaars. De ruimte tussen het fietspad en het water bij de Burgemeester Gaarlandtsingel, blijft geschikt voor honden om vrijuit te rennen, vermeldt de gemeente op de website. De gemeente onderzoekt nog wat nodig is om honden en fietsers te scheiden. Dit kan een haag zijn of een hekwerk.

In het verlengde van het huidige Ruige Weteringpad voetpad komt ook een struinpad waar wandelaars kunnen genieten van groen.


Lees ook...

Een houtkachel of open haard kan slecht zijn voor je gezondheid: zo stook je veilig

Een houtvuur is gezellig, maar wist je dat een houtkachel of open haard veel meer luchtverontreinigi...

Woningwaarde hoger dan ooit: dit is de WOZ-waarde in Gouda

Elke gemeente maakt jaarlijks een inschatting van wat een huis waard is. Dat noemen we de WOZ-waarde...

Interessant! Met deze kaart kun je zien hoeveel de bodem in jouw straat is gezakt

Wie in de Gouda woont weet: van tijd tot tijd heb je gewoon last van natte voeten door wateroverlast...

Let op: er worden valse brieven van Rabobank verspreid in Gouda

Afgelopen dagen zijn er op verschillende adressen in Gouda Oost valse brieven verspreid, zo meldt Po...

Meer over

Gemeente

adv.