Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: zo zijn postcodes in Gouda ontstaan

Door Carin van der Meij 7 maart 2020

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat zoeken naar een afhaalrestaurant in de buurt. Overal laten we deze reeks achter. Wij vroegen ons af: waar komen postcodes vandaan en waarom heeft Gouda postcodes tussen de 2800 en 2809?

Bij het openklappen van het geschiedenisboekje over de Nederlandse post, komen we uit bij het jaartal 1799. In dit jaar werd de post in ons land genationaliseerd.

Lopende bode

De postbode had destijds elke werkdag een flinke work-out: de lopende bode liep acht uur lang van stad naar stad met de post onder de arm. Gouda en andere steden hadden nog geen postcodes, dus de brieven werden afgeleverd bij zogeheten bestellers. Zij bezorgden vervolgens de post bij de geadresseerden.

Nieuwe tijden, nieuw systeem

Naarmate de technologie verder ontwikkelde, werd het bezorgen van brieven voor alle Pieter Post’en steeds makkelijker. Aan het einde van de 20ste-eeuw nam PTT – voorganger van PostNL – de computergestuurde sorteermachines in gebruik en werd in 1978 de postcodes geïntroduceerd.

Systeem achter de postcode

Gouwenaars maken dus nog maar iets meer dan veertig jaar gebruik van postcodes. In elke stad of dorp bestaat een reeks uit vier cijfers en twee letters en is als volgt opgedeeld:

  • De eerste twee cijfers duiden op een geografische regio;
  • de laatste twee cijfers verwijzen naar een kleine woonplaats of wijk binnen een grote plaats;
  • de letters maakt het nog iets specifieker en verwijzen naar een groep van ongeveer 25 woningen, bedrijfspanden of postbussen.

Indelen van postcodes

Deze indeling zorgt ervoor dat brieven en pakketten makkelijker kunnen worden gesorteerd en sneller op je deurmat belanden. De cijfers en letters zijn niet lukraak gekozen door de toenmalige PTT. Het postbedrijf heeft bij de introductie van de postcodes afspraken gemaakt met alle toenmalige gemeentebesturen over de woonplaatsbenamingen en begrenzingen daarvan.

Met deze gegevens is het verdelen van de postcodes begonnen, met de Randstad als vertrekpunt. Kijk maar eens naar steden als Den Haag en Amsterdam: lage postcodecijfers. Terwijl in Groningen en Zwolle juist weer hoge postcodecijfers zijn.

Meerdere codes in Gouda

We zijn er nog niet: er is ook een reden waarom Gouda meerdere viercijferige postcodes heeft. Om het overzichtelijk te houden is besloten dat aan één postcode een maximum van vijftienduizend inwoners zit. Gouda heeft er wel meer dan dat en heeft dus meerdere codes, verdeeld over de wijken. Zo, die (post)code hebben we ook weer gekraakt.

Bron: PostNL, Plaatsengids

Mysterie opgelost

Vraag jij je wel eens iets af over Gouda? Of heb je een mysterie die wij voor je moeten oplossen? Mail dan naar [email protected] en wij gaan het voor je proberen uit te zoeken! En heb je het mysterie van vorige week al gelezen?

Mysterie opgelost: hoe komt de wijk Bloemendaal aan zijn naam?

Gouda groeit nog steeds. Dat staat vast nu Westergouwe langzaamaan meer gestalte krijgt. Met deze ni...

Mysterie opgelost: waar heeft het Sint Jozefpaviljoen vroeger allemaal voor gediend?

Op drie september 2018 werd het startschot gegeven voor de restauratie van het Sint Jozefpaviljoen. ...
willem vroesentuin

Mysterie opgelost: waarom ligt er in de Willem Vroesentuin een grafsteen? En van wie?

Achter de Sint Janskerk ligt de Willem Vroesentuin. Een vredig stadsplantsoen met enkele beelden en ...

adv.