Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: stoepkrijten voor je deur in Gouda?

Door Eva van Dantzig 10 april 2020

Iedereen heeft vroeger weleens op zijn knieën op straat gezeten met in de ene hand een stoepkrijtje, in de andere een emmer met nog meer stoepkrijt. Ook bedrijven maken weleens gebruik van stoepkrijt om hun winkels te promoten. Maar waar ligt de grens tussen het maken van een kunstwerk en reclame maken? Mag een toekomstige Piet Mondriaan nog met krijt op de straten van Gouda tekenen?

Kunstenares Dace Satre Sietina laat via straatkunst op de Markt haar betrokkenheid aan Coronapatienten zien. Bij haar krijttekeningen leggen mensen zelfs bloemen en kaarsjes.

Verboden

Toen de kunstenares zondag 5 april achter het Goudse Stadhuis bezig was met een eerbetoon, stonden er binnen no time handhavers van Stadstoezicht bij haar. Volgens de plaatselijke verordening is het verboden om te stoepkrijten. Gelukkig kwam ze weg met een waarschuwing. Toen burgemeester Pieter Verhoeve hiervan hoorde, gaf hij opheldering. “Even nagevraagd: coronakrijten is uiteraard toegestaan. Mooi dat jong en oud zich zo verbonden weten met patiënten.” De kunstenares kan nu ongestoord haar eerbetoon afmaken.

Tekst gaat verder onder de foto.

©indebuurt Gouda

In de Goudse Algemene Plaatselijke Verordening (artikel 2:23) staat inderdaad dat het verboden is om op een openbare plaats met kalk een afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen.

Bedoeld voor reclame

De regelgeving is er om reclame tegen te gaan. De gemeente wil zo voorkomen dat de straten straks vol staat met grote krijtpijlen en aanbiedingen die je de winkels in moet lokken. De regelgeving is er dus niet om kleine Sofie op de bon te slingeren omdat ze een hinkelpad op straat heeft getekend, maar voornamelijk om reclame tegen te gaan.

Boete

Voor zover wij konden vinden, zijn er ook geen boetes uitgedeeld aan kinderen die aan het stoepkrijten zijn gegaan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als jouw kleine straatkunstenaars weer naar buiten rennen met een creatieve blik in hun ogen.

Lees ook:

paasontbijt markt gouda

4 x tips om het paasweekend in Gouda rondom je huis door te brengen

Het is voor veel Gouwenaars de derde week dat ze extra veel tijd thuis doorbrengen. Nu het paasweeke...

Daten in coronatijd: 5 x leuke activiteiten die je wél nog kunt doen

Je hebt nét iemand ontmoet en wilt volop gaan daten met die leukerd, tot het coronavirus roet in het...

Gouwenaars krijgen deze week een placemat door de brievenbus en dit is waarom

Pasen is dit jaar anders dan we gewend zijn. Dit heeft alles te maken met het coronavirus en de daar...

Meer over

Gemeente

adv.