Mag dat: met slippers autorijden?

Door Kirsten Spooren 17 mei 2019

Wohoo, het mooie weer komt eraan! Gooi je schoenen maar uit en laat je tenen genieten van de buitenlucht in hippe slippers. Maar mag je eigenlijk met teenslippers aan autorijden als we bijvoorbeeld naar de Surfplas gaan? Wij zochten het voor je uit.

Het is lekker weer en in je strandoutfit spring je de auto in, inclusief slippers. Vervolgens rij je op je gemakje vanuit Gouda naar Nesselande. Maar mag dit eigenlijk wel? Op je slippers autorijden? Goed nieuws: in Nederland kun je gewoon met slippers autorijden, want het is niet verboden. Maar of het nu gaat om de bekende Havaianas of een paar Birkenstocks: autorijden met slippers is niet echt veilig. Je kunt met je slippers achter de pedalen blijven hangen, of er juist vanaf glijden. Ditzelfde geldt voor blote voeten, want ook hiermee heb je minder grip.

Uit een onderzoek van het Britse Uswitch blijkt dat 20% van de ondervraagde automobilisten wel eens een ongeluk, of bijna een ongeluk heeft gehad door het autorijden met slippers.

Wel of geen slippers aan in de auto naar Spanje

Wat je als automobilist wel of niet mag is per land verschillend. In bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje is er de regel dat je als bestuurder altijd controle moet hebben over de auto, volledige bewegingsvrijheid moet hebben, een vrij blikveld én constant aandacht moet hebben voor het rijden.

Op basis van die regel krijg je dus een boete als je bijvoorbeeld achter het stuur een broodje zit te eten, een sapje drinkt, mascara opdoet of onveilig schoeisel draagt zoals teenslippers. Meer weten over verkeersregels in andere Europese landen? Kijk dan even op de website van de ANWB. Altijd handig om te lezen wanneer je op vakantie gaat.

Lees ook…

Mag dat: satéprikkers bij het gft-afval gooien?

Soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel din...

Mag dat? Je camper of caravan voor de deur parkeren?

Het is zomervakantie en al lange tijd prima weer. Dat betekent dat de caravan weer van stal kan word...
barbeque Gouda

Lekker weeralarm! Barbecueën in het park, mag dat in Gouda?

Met temperaturen van rond de 22 graden dit weekend is het perfect weer om de barbecue achterop de fi...

Meer over

Gemeente

adv.