MAG DAT: krijg je een boete als je door rood loopt?

Door Kirsten Spooren 11 januari 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: MAG DAT? Met deze week: mag je eigenlijk ongestraft door het rode stoplicht wandelen?

Foto: ANP

Het zal niemand verbazen dat het antwoord op deze vraag NEE is. Rood licht is er natuurlijk niet voor niets: het zorgt ervoor dat er geen ongelukken gebeuren. Maar wist je dat je ook een boete kunt krijgen als oom agent je betrapt op een illegale oversteek? Er staat je een flinke boete te wachten als je een rood stoplicht negeert als voetganger. Dat kost je namelijk €65,-. Dat is wel iets minder dan de boete voor door rood licht fietsen (€90,-) of door rood rijden met de auto (€230,-).

Zie het licht

En wat nu als je op een paar meter afstand van het stoplicht oversteekt, geldt het dan ook? Dat ligt eraan. Als jij als het voetganger het licht kunt zien, dan ben je in overtreding. Politieagenten staan waarschijnlijk niet zo heel vaak te controleren of jij wel wacht op groen licht. Maar hé, je kan maar beter het zeker voor het onzekere nemen. Van dat bedrag kan je toch veel beter een mooi nieuw paar schoenen kopen!

Gelukkig niet zoals in China

Gelukkig hebben we hier in Gouda nog niet zo’n systeem als in het Chinese Shenzhen. Daar gebruiken ze gezichtsherkenning bij zebrapaden en kom je op een zwarte lijst als je vijf keer of vaker door het rode licht loopt. En sta je op die zwarte lijst? Dan ben je mooi het haasje, want je kan dan bijvoorbeeld geen lening meer krijgen om een huis te kopen. Kijk, dat zijn andere maatregelen.

Lees ook…

MAG DAT: je fiets op de stoep parkeren?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.