Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je lege verfpotten bij het restafval gooien?

Door Kirsten Spooren 4 oktober 2019

Een muurtje witten, een kastje verven of een kekke nieuwe kleur op je deur; je hele interieur frist er van op. Na afloop zit je met halfvolle of lege potten verf. Wat doe je daar eigenlijk mee? Hoort het bij het restafval? Of in de PDM-zak (want: blik)? Of moet het weggebracht worden naar het afvalbrengstation? Zit jij nou ook met zo veel vragen? Lees dan snel verder, want we hebben het voor je uitgezocht. 

Klaar met verven? Mooi, maar wat moet je doen met de restanten? Stel jezelf eerst de volgende vraag: is de verfpot leeg en opgedroogd of is de verf nog vloeibaar?

De verf is opgedroogd

Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is hebben we goed nieuws voor je: de verfpot mag gewoon bij het restafval. Scheelt toch weer een tripje naar het afvalbrengstation. Is het nog niet opgedroogd, maar heb je geen zin om naar het afvalbrengstation te rijden? Dan kun je natuurlijk ook de verf expres laten opdrogen. Een klein laagje verf droogt snel in de zon, maar hiervoor moet het wel mooi weer zijn. Je kunt ook kattengrind of een krant bij de verf doen om het snel te laten opdrogen.

De verf is nog nat

Is de verf nog vloeibaar en (te) veel om te laten opdrogen? Dan moet je het bij een KCA-punt (klein chemisch afval) inleveren. Dit kan bij het afvalbrengstation in Gouda. Omdat klein chemisch afval heel divers is (van batterijen tot verf), zijn er aparte stromen voor verwerking. Bewaar de verschillende producten dus apart en lever ze apart in. Je moet het KCA persoonlijk overhandigen in een afgesloten verpakking.

Heb je echt nog veel verf over en is de verf nog bruikbaar voor een ander? Je kunt de pot verf ook op een weggeefgroep op Facebook zetten. Wie weet kun je er nog iemand blij mee maken en dan ben jij van je verf af. Win-win.

Dit doe je dus niet met je verf:

Eind september verloor er iemand een emmer verf op de Raam en dat is goed te zien op straat… Ohja, en die emmer ligt gewoon onder een boom nu.

Meer lezen over afval scheiden in Gouda? Lees dan ook dit:

Huh? Afvalstoffenheffing in Gouda gaat met 45 euro omhoog

De nieuwe manier van afvalinzameling zou Gouwenaars een lagere afvalstoffenheffing opleveren, maar d...

Is dit dé oplossing tegen zwerfafval? Gemeente start met proef ondergrondse PDM-container

Het ziet er natuurlijk niet uit, die PDM-zakken op straat. Daarnaast veroorzaakt het ook nog eens ve...

Mag dat: satéprikkers bij het gft-afval gooien?

Soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel din...

Mag dat: je lege chipszak bij het plasticafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

Meer over

Gemeente

adv.