Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je huis verhuren in Gouda tijdens het Eurovisiesongfestival?

Door Eva van Dantzig 13 september 2019

Nu het Eurovisiesongfestival naar Rotterdam komt in 2020, zijn er al bijna geen hotels meer te krijgen in de Maasstad – en zo wel, dan zijn de prijzen flink verhoogd. Veel mensen wijken daarom uit naar naar de steden en dorpen rondom Rotterdam, zoals Gouda. Maar ook hier zijn de hotels al uitverkocht. Wil jij een extra zakcentje verdienen? Dan kun je jouw huis verhuren via Airbnb. Maar daar zitten wel wat regeltjes aan.

FF overleggen met de huisbaas

In principe mag iedereen zijn woonruimte verhuren via Airbnb. Maar het is wel belangrijk om eerst te checken of je je woning wel mag verhuren van je hypotheekverstrekker of verhuurder. Zij kunnen regels/voorwaarden hanteren. Ook verzekeraars kunnen regels en voorwaarden stellen over het aanbieden van de woning voor recreatief nachtverblijf.

Wat vindt gemeente Gouda?

Gemeente Gouda vindt het geen probleem als jij je huis verhuurt: “Gouda wil een gastvrije stad zijn voor haar toeristen. Airbnb-accommodaties zijn een welkome aanvulling op het aantal hotelbedden dat Gouda op dit moment telt. Als een gebouw is bestemd om in te wonen, dan is er ook een mogelijkheid om Airbnb aan te bieden”, vertelt Monique Neve, woordvoerder van gemeente Gouda.

Het college brengt momenteel nader in beeld in hoeverre er sprake is van problemen rondom particuliere vakantieverhuur (onder andere Airbnb) en kamerverhuur. Wil je daar meer over weten? Kijk dan hier.

Meer regels

Let wel even goed op, want er zijn meer regels verbonden aan het verhuren van jouw woning op Airbnb. Wanneer er meer dan vier personen overnachten, is er een vergunning nodig voor brandveilig gebruik. Voor Airbnb is ook toeristenbelasting verschuldigd, net als bij hotels en B&B. Om hoeveel geld het gaat? Om 5% van het bedrag voor een overnachting exclusief BTW en ontbijt. En als al het bovenstaande in orde is, dan is het ook belangrijk om overlast te voorkomen. Dus praat eerst met je buren, voordat je de woning op internet aanbiedt.

De Gemeente Gouda gaat er hierbij vanuit dat de Airbnb-aanbieder de gehele woning incidenteel verhuurt voor een korte periode aan toeristen of andere bezoekers van de stad, waarbij de eigenaar gedurende de verhuur niet aanwezig is.

En de Belastingdienst dan?

Extra geld verdienen, dat spreekt veel mensen aan. Maar moet je daar dan geen belasting over betalen? De Belastingdienst zegt: “Als jij je huis verhuurt tijdens bijvoorbeeld je eigen vakantie, dan is dit een vorm van deeleconomie. Dat ‘delen’ heeft gevolgen voor de belasting. Van het geld dat je hier mee verdient, mag je de kosten die je maakt aftrekken (hypotheek, huur, gas, water, licht). Van wat er overblijft moet je 70% aangeven als ‘ontvangen huur.’ Dit moet je altijd doen. Of je je huis nou één keer per jaar, of acht keer per jaar verhuurt.”

Moet je BTW afdragen?

Als je je huis af en toe verhuurt; nee. Als je je huis regelmatig verhuurt ziet de Belastingdienst je als ondernemer. Verhuren via Airbnb valt onder ‘vakantiebestedingsbedrijf’ en daarom geldt het lage BTW-tarief van 9%. Als de jaarlijkse inkomsten minimaal zijn, kun je een beroep doen op de Kleine Ondernemersregeling en hoef je geen BTW af te dragen. Dwaal je al af? Ja, deze materie is best ingewikkeld. Als je twijfelt; neem contact op met de Belastingdienst.

Airbnb Regels

Tot slot: wat vindt Airbnb? Zij zegt dat in principe iedereen zijn huis kan verhuren via het platform. Er zijn regels en richtlijnen opgesteld waar jij je als verhuurder aan moet houden. De eventuele toestemming van je huisbaas en belastingafdracht zijn je eigen verantwoordelijkheid. Maakt een gast iets kapot in jouw huis? Dan ben je tot €800.000,- verzekerd via de Verhuurders Garantie. Al geldt die verzekering niet voor contant geld, waardepapieren, huisdieren, persoonlijke aansprakelijkheid en gedeelde of gemeenschappelijke ruimtes. Die verzekering is trouwens geen vervanging van je eigen verzekering.

Lees ook:

Bizar! Hotels in Gouda zijn helemaal uitverkocht tijdens het Eurovisiesongfestival 2020

Nu het Eurovisiesongfestival naar Rotterdam komt in 2020, zijn er al bijna geen hotels meer te krijg...
airbnb in Gouda

5 x bijzondere Airbnb-verblijven in Gouda

Heb je je familie uitgenodigd voor een weekendje kaasstad? Leuk! Maar een slaapplek regelen kan last...
bed-en-b-gouda

Even binnengluren: deze vier Gouwenaars runnen een B&B in de binnenstad

Gouda is een populaire stad voor toeristen, maar veel hotels hebben we niet. Bed & Breakfasts des te...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.