Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je hond aan een paaltje aanlijnen als jij boodschappen doet?

Door Kirsten Spooren 29 november 2019

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Bij veel supermarkten mag je je hond niet mee naar binnen nemen. Maar waar moet je ’t beestje dan laten? Daarom deze week: mag je je hond aanlijnen aan een paaltje?

Een herkenbare situatie voor hondenbezitters: je bent net aan het koken als je ontdekt dat je een ingrediënt mist. Snel even naar de Albert Heijn op de Markt. Hup, jas aan, tas mee en gaan. Maar dan kijkt je hond je met die lieve puppy-ogen aan. Hij smeekt om je aandacht: ‘neem me alsjeblieft mee!’ Vooruit dan maar. Viervoeter mee en gaan. Maar ja… op de deur van de winkel hangt een sticker waarop staat dat je hond niet mee naar binnen mag. Wat nu?

De regels

Om erachter of je je hond aan een paaltje mag aanlijnen, raadpleegden we eerst de APV van Gouda (De Algemene Plaatselijke Verordening, waarin alle regels staan die in de gemeente gelden). Na lang zoeken, kwamen we tot de conclusie dat hier vanuit de gemeente geen regels over zijn.

Dierenpolitie

Door naar de volgende bron die ons misschien kan helpen: de dierenpolitie! En wat blijkt? Er zijn geen regels over het aanlijnen van je hond bij een winkel. “In principe mag het dus gewoon”, laat een medewerker ons weten. “Maar als dieren té lang vastgebonden zitten, kun je wel een melding bij de dierenpolitie maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een hond lang in de volle zon zonder water zit. Dan komen we langs en kijken we ter plaatse wat we kunnen doen.”

Ons advies? Doe het niet. Het is niet alleen zielig, maar helaas zijn er ook genoeg mensen die jouw trouwe viervoeter graag meenemen. Honden worden vaak gestolen voor de handel, om mee te fokken of voor hondengevechten.

Dit vroegen we ons eerder af:

MAG DAT: keukenpapier en zakdoekjes bij het gft-afval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen ...

MAG DAT: je auto parkeren op iemands privéterrein?

Parkeren in Gouda is om gek van te worden. In de binnenstad is bijna nooit plek en in de wijken om h...
knipperende fietslampjes

MAG DAT: Met knipperende fietslampjes rijden?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...

MAG DAT: hazelnoten en kastanjes plukken in de Goudse parken?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vrag...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.