Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je fiets op een brandkraan parkeren?

Door Kirsten Spooren 18 oktober 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze keer: mag je eigenlijk wel je fiets op een brandkraan of afsluiter parkeren?

Een watte? Waarschijnlijk ben je vanmorgen al over een stuk of vijf van die brandkranen gelopen, maar heb je het niet eens doorgehad. In films zie je altijd van die rode kranen, die dan metershoog de lucht in spuiten als er een auto tegenaan knalt. In Nederland doen we niet echt aan die palen, bij ons zitten de brandkranen meestal onder de grond. Maar… Als je daar dan je fiets op parkeert, en de brandweer moet uitgerekend dáár zijn als er brand is – hoe zit dat dan?

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: indebuurt)

Geen bekeuring, wel verwijderd

Onze collega’s van indebuurt Rotterdam vroegen het aan brandweervrouw Amanda. Zij zou natuurlijk als geen ander moeten weten hoe dit zit. “Mensen beseffen niet dat ze op een brandkraan staan! Eigenlijk zou je je fiets daar niet moeten zetten, maar daar wordt geen bekeuring voor gegeven,” aldus Amanda. “Als er fietsen staan en we moeten erbij, dan zetten we de fietsen ergens anders.” Maar, wat als je fiets nou vastgeketend staat? Amanda: “Tja, als we de fietsen niet opzij kunnen zetten, knippen we de sloten door en verplaatsen we ze. Daar hebben we bij de brandweer wel het juiste gereedschap voor.”

Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat je fiets meteen gejat wordt, vertelt ze: “We laten ze niet zomaar onbeheerd achter hoor, we geven het altijd meteen door aan de politie.” Maar ja, dan zul je toch mooi je doorgeknipte fietsslot moeten vervangen. Even opletten dus, als je de volgende keer je fiets zomaar ergens neerzet! 😉

Lees ook…

 

adv.