Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je auto parkeren op iemands privéterrein?

Door Kirsten Spooren 15 november 2019

Parkeren in Gouda is om gek van te worden. In de binnenstad is bijna nooit plek en in de wijken om het centrum heen is het ook een chaos van auto’s. Je moet soms lang zoeken naar een plekje om de auto te kunnen parkeren… superfrustrerend. Stel dat je een plek vindt op iemands privéterrein (een oprit bijvoorbeeld), mag je hem dan daar neerzetten wanneer deze parkeerplek vrij is?

Stel: je komt terug van een dag hard werken en alle parkeerplekken in de straat zijn bezet. Nadat je vier keer heen en weer bent gereden, ben je het zat. Je bent moe en wilt naar huis. In de straat zie je de lege parkeerplek van de buurman. Hij heeft een eigen oprit of een stukje privéterrein voor de deur, maar parkeert zijn auto daar nooit. Je besluit je eigen auto daar neer te zetten… maar mag dit eigenlijk wel?

Toegankelijkheid

Het is eigenlijk heel raar, maar wanneer er niet aangegeven wordt dat het privéterrein is, mag dit gewoon. Als het parkeerterrein vanaf de openbare weg te bereiken is, is dit terrein voor de Wegenverkeerswet een ‘voor het openbaar verkeer openstaande weg’. Het maakt hierbij niet uit of het om privé-eigendom gaat. Wil je niet dat iemand op je privéterrein parkeert, dan moet je er dus voor zorgen dat een ander er niet op kan rijden door middel van een hek, paal of andere obstructie.

Mocht er dus iemand op je privéterrein staan en je hebt niet aangegeven dat het om eigen grond gaat, dan mag zo’n auto blijven staan. De politie bellen of de auto weg laten slepen heeft ook niet veel zin, want de parkeerder is dus gewoon rechtsgeldig.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen. Zoals vermeld mag iemand niet op je privéterrein parkeren wanneer dit terrein afgesloten kan worden van de openbare weg en er aangegeven wordt dat het om een privéplek gaat. Verder mag je niet parkeren voor iemands op- en afrit, aangezien je hierdoor verhindert dat iemand bij de openbare weg kan komen. Je auto voor iemands garage zetten mag dus niet, ook niet half op de stoep of vóór de op- en afrit. Mocht dit het geval zijn, dan kan de eigenaar van het terrein de auto weg laten slepen.

Kleine kanttekeningen: het moet wel duidelijk zijn dat het gaat om iemands op- en afrit/garage. Gewone deuren komen dus niet in aanmerking, zelfs wanneer de bewoners er een sticker met verboden te parkeren op hebben aangebracht. Borden met teksten als ‘Inrit vrijlaten’ of ‘Uitrit vrijhouden’ hebben geen enkele juridische betekenis. Wil je er dus zeker van zijn dat niemand voor je oprit of garage parkeert en gaat hem om privé-eigendom? Breng dan een belemmering aan om te voorkomen dat er geparkeerd wordt.

En ben jij altijd op zoek naar een parkeerplek en parkeer je vaak op iemands privégrond? Dan weet je dus vanaf nu dat het mag, maar vraag jezelf wel altijd af of het wel zo netjes is tegenover de eigenaar om daar te parkeren….

Lees ook…

knipperende fietslampjes

MAG DAT: Met knipperende fietslampjes rijden?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...

MAG DAT: hazelnoten en kastanjes plukken in de Goudse parken?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vrag...

MAG DAT: je fiets op een brandkraan parkeren?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Mag dat? Herfstbladeren in de groene container weggooien?

Na een flinke herfstbui heb je eindelijk de bladeren uit de tuin geveegd. Maar waar laat je ze daarn...

Meer over

Gemeente

adv.