Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: graffiti spuiten in Gouda?

Door Kirsten Spooren 21 februari 2020

In Gouda zijn er mooie kunstwerken te bewonderen die met toestemming van de pandeigenaren zijn aangebracht. Maar zijn er ook plekken in onze stad waar je bijvoorbeeld als beginnend graffitispuiter lekker kunt oefenen? Wij zochten het uit!

In Nederland is het zo dat graffiti spuiten in de openbare ruimtes verboden is, maar dat er wel plekken zijn waar het wordt toegestaan. Meestal zijn het muren bij een viaduct of brug. Dit verschilt per gemeente. Vaak vind je op plekken waar het mag een bord waarop dit vermeld staat.

Spuiten in Gouda

In Gouda is dit niet het geval. “Wat dat betreft loopt Gouda echt achter”, vertelt graffiti-artiest Marinus, die we eerder spraken over dit onderwerp. “We hebben wel een hall of fame bij de skatebaan waar het gedoogd wordt, maar dat is de enige plek. Ik werk soms wel in opdracht voor de gemeente Gouda. Ze willen bijvoorbeeld de donkere tunnels in Gouda aanpakken met mooie graffiti.”

Volgens politiewoordvoerder Esther Straathof mag het ook daar niet. “Dus als we het waarnemen treden we op. Het Sluiseiland is geen gedoogzone. Dus je moet niet aannemen dat het wel mag.’’

Tekst gaat verder onder de foto.

streetart gouda
Abderrahim, Raymond en Marinus voor de muur waar ze momenteel aan werken | © indebuurt Gouda

Abderrahim Hachimi, artiestennaam Rasta, maakt zich hard voor een legale graffitimuur, ergens in Gouda. Hij vindt het onvoorstelbaar dat Gouda nog geen legale graffitimuur heeft. “In het Groene Hart hebben bijvoorbeeld Alphen en Woerden het wel. En Gouda, de belangrijkste stad van deze regio, niet. Dat is toch te gek voor woorden?”, vertelde hij aan het AD.

Volgens Abderrahim kan Gouda met zo’n enorme graffitimuur een nog grotere toeristische trekpleister worden dan het al is. “Graffitikunstenaars zetten graag foto’s van hun werk op social media en zo gaan ze de hele wereld over. Buitenlandse graffiti-artiesten denken dan: dat wil ik ook weleens zien en er zelf ook een bijdrage leveren. Maar ook mensen die zelf geen kunstenaar zijn vinden het vaak mooi om naar bijzondere pieces te kijken. Als ik de gemeente Gouda was, zou ik het wel weten en graag meewerken aan de komst van een legale graffitimuur.”

Boete

Het is dus (nog) niet toegestaan om graffiti te spuiten in Gouda. Ga je het toch proberen? Dan riskeer je een flinke boete. Voor 2020 is dat een bedrag van 140 (!) euro. Je spuitbussen mag je ook inleveren als je wordt betrapt.


Lees ook...

zoenen in gouda

MAG DAT: uitgebreid tongen op straat in Gouda?

Speciaal voor Valentijnsdag hebben we deze week een 'MAG DAT' met een extra klef tintje. Want hoe zi...

MAG DAT: piepschuim bij het plastic afval gooien in Gouda?

Je kent het vast wel: je bestelt iets online en bij bezorging is het pakketje altijd veel groter dan...
eenden voeren

MAG DAT: eendjes voeren in Gouda?

Oud brood voeren aan eendjes in de vijver, wie deed dat als kind niet als het koud is buiten? Maar m...

Meer over

Gemeente

adv.