Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een dief filmen en de beelden op social media delen?

Door Guusje Bout 25 september 2020

Tijdens het winkelen ben je getuigen van een diefstal. Tegenwoordig is het grijpen naar je telefoon je eerste reactie. Vaak niet om te bellen, maar om de dader te filmen. Superhandig om dit bewijsmateriaal aan de politie te overhandigen. Toch worden deze beelden vaak op social media publiceren en gaat de video razend snel rond. Maar mag je een video van een dief wel zomaar op internet delen?

Wij zochten dit voor je uit en belden met Irma van het politie Gouda. Het antwoord had je waarschijnlijk al kunnen raden, het mag niet. “Je hebt hier te maken met de privacywet van de desbetreffende persoon”, vertelt Irma. En ja, ook al is hij schuldig aan diefstal, je mag de beelden niet zomaar online delen. Ook bedrijven mogen de beelden van de beveiligingscamera niet blootgegeven op social media. Zij moeten dit doorspelen naar de politie die vervolgens een onderzoek zal doen.

Het klinkt nogal stom, maar alleen met toestemming van, in dit geval, de dief mag je dit publiceren. Al kunnen wij je nu al garanderen dat de dief hier niet mee zal instemmen en er misschien ook nog met je telefoon vandoor gaat.

Wellicht in de toekomst 

Maar er is nog hoop. Irma: “Er zijn zeker strikte regels over dit onderwerp. Toch wordt wel geprobeerd om een wet op te stellen waarbij dit wel mag”.

Dus… 

Mocht je getuigen zijn een diefstal, licht dan het personeel in. En als het echt uit de hand loopt, pak dan je telefoon om de politie te bellen in plaats van te filmen. Er zijn genoeg camera’s in de winkel die de dief filmen. Tenzij het buiten aan de gang is natuurlijk. Geef dan jouw beeldmateriaal aan de politie, maar publiceer het niet.


Lees ook…

MAG DAT: zomaar ergens een poster plakken in Gouda?

Je organiseert een evenement en wilt daar aandacht voor. Dan kan je natuurlijk indebuurt tippen of j...

MAG DAT: een kapotte ovenschaal in de glasbak gooien?

MAG DAT: lopend of fietsend door de coronatest drive-in?

Meer over

Gemeente

adv.