Mag dat: wonen in een camper of omgebouwde bus?
Voor veel mensen is het een lang gekoesterde droom: wonen en reizen in een camper. Steeds meer avonturiers – ook…
Stel, je bent getuige van een diefstal… Tegenwoordig is het grijpen naar je telefoon je eerste reactie. Vaak niet om te bellen, maar om de dader te filmen. Superhandig om dit bewijsmateriaal aan de politie te overhandigen. Toch worden deze beelden vaak op social media gepubliceerd en gaat de video razend snel rond. Maar mag je een video van een dief wel zomaar op internet delen?
Wij zochten dit voor je uit en belden met een woordvoerder van politie Gouda. Het antwoord had je waarschijnlijk al kunnen raden, het mag niet. “Je hebt hier te maken met de privacywet van de desbetreffende persoon”, vertelt ze. En ja, ook al is hij schuldig aan diefstal, je mag de beelden niet zomaar online delen. Ook bedrijven mogen de beelden van de beveiligingscamera niet blootgegeven op social media. Zij moeten dit doorspelen naar de politie, die vervolgens een onderzoek zal doen.
Het klinkt nogal stom, maar alleen met toestemming van – in dit geval – de dief mag je dit publiceren. Al kunnen wij je nu al garanderen dat de dief hier niet mee zal instemmen en er misschien ook nog met je telefoon vandoor gaat.
Maar er is nog hoop. Politie Gouda: “Er zijn zeker strikte regels over dit onderwerp. Toch wordt wel geprobeerd om een wet op te stellen waarbij dit wel mag”.
Mocht je getuige zijn een diefstal, licht dan het personeel in. En als het echt uit de hand loopt, pak dan je telefoon om de politie te bellen in plaats van te filmen. Er zijn vaak genoeg camera’s die de dief filmen. Zo niet: geef dan jouw beeldmateriaal aan de politie, maar publiceer het niet.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken