Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: de as uit de vuurkorf in de groene kliko gooien?

Door Kirsten Spooren 22 mei 2020

Het is soms zo lekker om een late zomeravond in de achtertuin te spenderen; vuurtje erbij, marshmallows roosteren en tot in de late uurtjes doorkletsen. Maar wist je dat je de volgende dag het overgebleven as niet in de GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval) kliko mag gooien? 

Het is best gek, toch? Want onverbrande takken mogen weer wél in de groene kliko. De reden hierachter is eigenlijk heel simpel: materiaal dat al verbrand is, kan niet meer tot compost worden verwerkt. Want om compost te maken, moet het GFT-afval gaan broeien. De as van het je vuurkorf gaat dat broeiproces tegen, omdat het verbrande hout niet meer kan broeien. Daarom mag je je as niet in de GFT kliko gooien.

Waar dan wel?

Er zijn een aantal handige dingen die je met de as uit je vuurkorf kunt doen. Voor je de as op deze manieren wil gebruiken, is het handig om eerst de kleine kooltjes, spijkers en andere metalen objecten -ahem- bierdopjes -ahem- eruit te halen.

Gebruik as om je moestuin te bemesten

In de as zitten mineralen zoals kalium, calcium en andere stoffen die erg goed zijn voor de planten in je tuin. Heb je een moestuin? Dan kan je de as goed gebruiken bij het planten van stekjes. Tijdens de groei van de plant kan het ook bevorderlijk zijn om as toe te voegen aan de grond. Het schijnt zelfs zo te zijn dat aardappels er éxtra groot van worden.

Gebruik as tegen slakken

Als je in de zomermaanden last hebt van slakken, dan kan je de as in een kringetje om de planten heen strooien. Slakken kruipen niet graag over as en zullen dan ergens anders naar eten gaan zoeken. Als het heeft geregend, moet je de as wel weer opnieuw rond je planten strooien, want het spoelt vrij makkelijk weg.

Strooi de as uit over je gazon

Mensen die een prachtig gazon willen, strooien vaak in februari of maart kalk over het grasveld heen. De as uit je vuurkorf is veel rijker aan mineralen dan kalk en dus een goede vervanger. Ook zorgt de as dat er minder mos tussen het gras groeit.

In welke kliko mag je as gooien?

Heb je nog as over? Dan mag dat ingezameld worden bij het restafval, dus in de grijze kliko, lezen we op de website van Cyclus Gouda. Er wordt namelijk geen grondstof meer uit as gehaald.


Lees ook...

mondkapjes weggooien

Bij welk vuil horen beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en plastic handschoentjes?

De boodschappen doen veel Gouwenaars tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden regelm...

MAG DAT: je afval in de kliko van de buurman gooien?

Het is lekker weer en Gouda is volop bezig in de tuin. De kliko zit tot de rand toe vol en staat aan...
aluminiumfolie plastic

MAG DAT: aluminiumfolie bij het plasticafval gooien?

Wij Gouwenaars zijn een kei in afval scheiden. We weten dat blik in de PDM-zak moet en pizzadozen bi...

MAG DAT: piepschuim bij het plastic afval gooien in Gouda?

Je kent het vast wel: je bestelt iets online en bij bezorging is het pakketje altijd veel groter dan...

Meer over

Gemeente

adv.