Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: carbidschieten in Gouda?

Door Carin van der Meij 20 november 2020

Dit jaar mag je in heel Nederland geen vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw. Er is wel een uitzondering voor F1-kindervuurwerk en carbidschieten. Alleen mag je wel carbidschieten in Gouda? Dit zijn de regels.

Bij carbidschieten stop je calciumcarbide (carbid) in een melkbus en dat maak je vochtig. Aan de onderkant maak je een gaatje en de opening dek je af met een bal. Daarna kan je de melkbus ontsteken en BAM! Doordat het carbid in aanraking komt met het water, ontstaat een zeer explosieve gas. Je hoort dan ook een enorme knal en de bal schiet weg. Carbidschieten is vooral een traditie in het oosten en noorden van het land.

Carbidschieten in Gouda

De regels voor carbidschieten verschillen per gemeente en in Gouda is het niet verboden. Het is ook nooit heel populair geweest in onze stad. “Vooralsnog hebben we geen aanleiding om in Gouda meer carbidschieters te verwachten”, meldt de gemeente. “Er is dus ook geen ontheffing vereist.”

Gevaarlijk

Misschien overbodig, maar toch even een keiharde disclaimer: ga niet zomaar carbidschieten. Het brengt risico’s met zich mee. Er kan vuur ontstaan als je te veel water gebruikt of de melkbus explodeert. Daarnaast is het vuurwerkverbod er niet voor niets. Het kabinet wil op deze manier voorkomen dat de zorg overbelast raakt. Van plan om het toch te doen? Lees je dan van tevoren goed in!


Lees ook...

MAG DAT: alcoholvrije drank na 20.00 uur in Gouda kopen?

Eén van de coronamaatregelen is dat supermarkten na 20.00 uur geen alcohol meer mogen verkopen. Veel...

MAG DAT: kippen houden in een Goudse woonwijk

Zijn hennen, hanen en kuikens wel of niet geschikt als huisdieren? De meningen hierover zijn verdeel...

MAG DAT: herfstbladeren in de groene container weggooien?

Na een flinke herfstbui heb je eindelijk de bladeren uit de tuin geveegd. Maar waar laat je ze daarn...

Meer over

Gemeente

adv.