Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: autorijden terwijl je niet álle ruiten (inclusief zijruitjes) volledig schoon hebt gekrabd

Door Eva van Dantzig 20 januari 2019

Het lijkt misschien een open deur, maar als je soms zo eens om je heen kijkt op de weg, dat kun je niet anders dan concluderen dat er nog behoorlijk wat mensen zijn die de regels rondom autoruiten krabben niet kennen. Daarom speciaal voor die mensen uitgelegd: mag dat, autorijden terwijl niet al je ruiten volledig schoon zijn gekrabd?

Je hebt al een beetje haast, want je bed was net even té lekker warm en dan kom je buiten en moet je nog krabben ook. Boehoee! Even snel dan maar en met de Franse slag, want anders kom je wel erg laat…

Ongetwijfeld dat elke automobilist weleens in de situatie is geweest, dat de noodzaak tot krabben als een verrassing kwam. Maar nog even los van het feit dat het onwijs onveilig is om slecht zicht te hebben, is het ook nog eens hartstikke verboden.

Tot in de hoekjes

Woordvoerder Martin de Wit van de politie verduidelijk waar je auto precies aan moet voldoen: “Uitgangspunt is, je moet als bestuurder voldoende zicht hebben. De hele voorruit móet ijsvrij, net als de zijramen en ook de spiegels. Volgens de regels tot in de hoekjes.”

En je achterzijruiten dan? Martin: “De ramen van de achterbank hoeven in principe niet, tenzij je hiermee voor jezelf een dode hoek creëert. Dat geldt ook voor de achterruit. Als je als bestuurder nog niet voldoende zicht hebt via de spiegels, moet ook de achterruit ijsvrij.”

Ka-ching!

De boetes voor autoruiten die niet ijsvrij zijn kunnen behoorlijk oplopen. €230,- als je ruiten niet schoon (genoeg) zijn en daar kon nog eens €150,- bijkomen voor niet (voldoende) schoongemaakte spiegels. Hatsikidee, dat is dan €380,- alstublieft.

Als je al niet overstag bent door veiligheidsargumenten, dan moet dit toch voldoende reden zijn om óf tien minuten eerder op te staan, óf tien minuten te laat op je werk te komen. Gewoon even ál je ruiten en spiegels schoonmaken. Goed voor de veiligheid én voor je portemonnee.

Lees ook:

wintersport gouda

Jetzt geht’s los: 6 tips voor een ultiem wintersportgevoel in Gouda

Knisperende sneeuw, de lange latten onder je voeten en als afsluiting een Jägerthee in een berghut: ...
strooitzout gouda

Mysterie opgelost: hier komt dus ons strooizout vandaan

We hebben de herfst overgeslagen en zijn direct begonnen aan de winter. Wat is het k-k-k-koud! De wa...
too good to go gouda

Too Good To Go: deze 3 Goudse bedrijven gaan voedselverspilling tegen via een handige app

Wist jij dat restaurants, bakkerijen en supermarkten dagelijks bergen voedsel in de prullenbak gooie...

adv.