Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: autorijden in Gouda met een hond los naast je?

Door Eva van Dantzig 14 augustus 2020

Je doet natuurlijk niets liever dan lekker knuffelen met jouw hond, logisch. Maar als je aan het autorijden bent is dat misschien niet het meest verstandige om te doen. Maar is jouw trouwe viervoeter eigenlijk verplicht om in de riem te zitten of in een speciaal stoeltje? Wij zochten het voor je uit.

Wij Gouwenaars nemen onze trouwe viervoeters graag mee op pad. Terwijl we de zoveelste hond zagen die vrolijk op de bijrijdersstoel zat te kwispelen, vroegen we ons af: mag dat eigenlijk wel? Moet een hond in de gordel en kun je een boete krijgen als je hond niet ‘vast’ zit?

Veiligheid boven alles

Veiligheid boven alles. Je kunt niet meer in een auto stappen en zonder gordel wegrijden, want dan begint er een irritant alarm te piepen. Auto’s kunnen zelf remmen. En wie heeft er niet een supersonisch, ultraveilig kinderzitje voor het nageslacht in de auto?

Maar als het aankomt op honden in de auto, dan zijn we een stukje lakser. Voor honden in de auto gelden in Nederland geen specifieke regels. Een hond in de auto mag alleen niet leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder. Heb je een rustige hond die lekker stil kan zitten? Dan hoeft-ie niet met gordel om op de achterbank. Landen om ons heen zijn daar een stukje strenger in: in België mag je hond niet voorin zitten, zelfs niet gezekerd aan een tuigje. In Duitsland mag een hond alleen vervoerd worden in een tuigje, bench of in de achterbak achter een rek.

Toch boetes

Toch worden er weleens boetes uitgedeeld aan bestuurders met honden los in de auto. Dit gebeurt dan omdat de agent het een gevaarlijke situatie vindt. Die boete kan aardig oplopen: tot wel €230 omdat je als bestuurder gehinderd wordt. Dus ga je met je hond naar de Reeuwijkse Plassen of het hondenstrand, zorg dan dat hij of zij rustig in de auto zit of anders in een tuigje of bench.

Wat wel veilig is

Een hond los in de auto kan heel gevaarlijk zijn. Voor het dier en voor jou. Als je plotseling moet remmen, stuitert de hond door de auto. Daarom is het altijd slim om je hond veilig te vervoeren. De ANWB testte trouwens heel wat hondentuigjes en benches voor in de auto op veiligheid. Veiligheidstuigjes blijken helemaal niet zo veilig te zijn. Wat dan wel? De duurste optie natuurlijk: een metalen bench. Maar dat is altijd nog goedkoper dan die boete die je kunt krijgen. En veilig voor je trouwe viervoeter.

Lees ook:

Te schattig! 9 x deze Goudse honden kwamen we tegen op Instagram

Na alle kattenplaatjes van de crazy cat ladies van de redactie van indebuurt, is het nu tijd voor de...

Je hond uitlaten in Gouda: dit zijn de regels

Loop jij een aantal keer per dag een rondje door Gouda met je labrador/Franse bulldog/chihuahua? Dan...
hondvriendelijke restaurants

Goed om te weten: bij deze restaurants in Gouda mag je hond mee naar binnen

Onze trouwe viervoeter zien we als een belangrijk lid van de familie. Het liefst nemen we de hond oo...

adv.