Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jaap had 360.000 euro schuld en is nu coach voor Gouwenaars die ook in de problemen zitten

Aangeboden door Gemeente Gouda 23 januari 2020

Francis en Jaap zijn ervaringscoach voor KernKracht, een samenwerking met gemeente Gouda. Francis had een schuld van €8.000,- en Jaap een schuld van €360.000,-. In de training worden zij klaargestoomd om andere mensen met schulden te coachen en te begeleiden.

KernKracht en de gemeente Gouda werken samen om mensen die ervaring hebben met schulden te trainen tot ervaringscoaches en begeleiders van Krachtgroepen. Met een ervaringscoach heb je één op één contact. Een ervaringscoach kan een luisterend oor bieden en tot steun zijn. In Krachtgroepen worden in groepsverband ervaringen gedeeld en tips uitgewisseld.

Praktische tips

Ik vind het leuk om met de training bezig te zijn”, vertelt Jaap. “Ik zie nu hoe ik zelf was toen ik schulden had. Het is ook interessant om te ervaren hoe anderen er mee om gaan. Ik wil ervaringscoach worden, omdat ik een luisterend oor kan bieden. Ik heb praktische tips, ik ben goed in rekenen en kan overzicht bieden. Ik wil mensen motiveren om een stapje harder te lopen.”

Jaap had een grote schuld en heeft alles zelf op moeten lossen. “Ik heb geen hulp gehad en heb alles zelf gedaan. Als ik een voorbeeldfiguur – zoals een ervaringscoach – had gehad, had ik waarschijnlijk een kortere hersteltijd nodig gehad. Ik had eerder, sneller en wellicht beter actie kunnen ondernemen.”

Ik heb veel weggestopt

In de training put ik uit mijn eigen ervaringen”, vertelt Francis. “Veel dingen heb ik weggestopt, dus de training is voor mij heel verhelderend. Ik word weer geconfronteerd met hoe het was, maar zie nu ook waar ik naartoe ga. De deelnemers aan de training zijn divers waardoor mijn netwerk groter wordt. Elke deelnemer is op zijn eigen manier in de schulden terecht gekomen. Deze verhalen kan ik ook in de toekomst verwachten in mijn vrijwilligerswerk als ervaringscoach. Iedereen heeft zijn eigen verhaal.”

Francis neemt deel aan de training omdat ze goed kan luisteren en inzicht heeft in mensen. “Ik heb geduld en ik kan goed binnenkomen bij mensen die moeilijk te benaderen zijn. Ik kan de vertaalslag maken na een gesprek met de schuldhulpverlening en prioriteiten stellen. “Zelf had Francis ook graag iemand gehad in de tijd dat zij het nodig had. “Ik miste een steuntje in mijn rug. Ik had graag in een Krachtgroep gezeten. Daar had ik mijn schaamte kunnen bespreken en de gevoelens van isolatie kunnen delen met mensen die hetzelfde meemaken.”

Heb je behoefte aan een ervaringscoach?

Heb je schulden en behoefte aan een ervaringscoach die hetzelfde heeft meegemaakt? Of wil je in een Krachtgroep ervaringen en tips delen? Dan kun jij je aanmelden bij KernKracht. Wil je meer informatie over de ervaringscoaches en Krachtgroepen? Neem dan contact op met Maartje Weeda, projectmedewerker Herstel & Ervaringsdeskundigheid via 0182-519060 of [email protected]


Meer over Gemeente Gouda ontdekken?

Gemeente Gouda gemeentediensten

Gesloten08:30 - 17:00

Burgemeester Jamesplein 1, Gouda

Bekijk meer:gemeentediensten

Lees ook:

46 procent van de Gouwenaars voelt zich eenzaam: dit kun je doen

Een avondje alleen op de bank kan fijn zijn, maar wat doet het met je als je altijd alleen op de ban...
trouwen in gouda

Trouwplannen? Dit moet je weten als je in 2020 wilt trouwen in Gouda

Hoera, hij/zij zei... JA! Dat betekent dat je nu echt trouwplannen mag gaan maken. Heb je specifieke...
drone gouda

Aantal Goudse inwoners blijft stijgen: hoogste aantal ooit

In 1995 telde Gouda zo’n 70.440 inwoners. Dat aantal is in de afgelopen 25 jaar alleen maar gegroeid...

adv.